KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, yaşlı ve engellilerin hayatını kolaylaştıracak bakım ünitesi geliştirdi.

Tarakçıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Teknopol Selçuk Ar-Ge/Akredite Uygulama Merkezi projeleri kapsamında bir çalışma yapmaya başladığını söyledi.

Yaklaşık 5 yıl önce emboli sonucu felç olan annesinden etkilenerek bir ürün geliştirmeye karar verdiğini belirten Necmettin Tarakçıoğlu, yatağa mahkum olan annesinin, daha önce kendisinin üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde ürettiği elektronik-elektrikli yataktan destek almaya başladığını, fakat bunun da yeterli olmadığını gördüğünü ifade etti.

Bunun üzerine daha kapsamlı bir çalışma içerisine girdiğini anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, şunları kaydetti:

"Hastanın elektromekanik sistemle sırtını kaldırıyorsunuz, düzeltiyorsunuz, tekrar arabaya bindirmek için 90 derece çeviriyorsunuz. Tekrar onu kaldırıp, sürükleyip arabaya oturtuyorsunuz. Sonra arabayla mutfağa ya da evin içerisinde başka bir bölümüne götürüyorsunuz. Bu, hastaya da bakan kişiye de eziyet veriyor. Toplumda bu şekilde genç yaşta özellikle hasta, engelli doğanlar, işini yapamayanlar, spastik engelliler bulunuyor. Sonuç olarak hizmete muhtaç ciddi bir kesim var. Bu kesime 'hayatı nasıl kolaylaştırabiliriz' diye düşündük. Annemin evde ihtiyaçlarını gözlemledim. Baktım ki onu 90 derece çevirmek ve kaldırmak sıkıntı. 'Yatağı nasıl otomatik hale getiririm' diye düşündüm ve engelli bakım ünitesini geliştirdim."

- Ürünü annesine hediye edecek

Ürünün kumanda komutuyla çalıştığını vurgulayan Necmettin Tarakçıoğlu, "Ürün bir hareketle yatak haline, bir hareketle de araba haline geliyor. Balkonun kenarına, mutfağa, nereye isterseniz gidebiliyor. Bir de klozet kapağı var. Klozet kısmında küçük eksiklikler bulunuyor. Bu eksiklikleri de tamamladığımız zaman belki bize fazla ihtiyaçları kalmayacak. Ürünümüz prototip seviyesine geldi" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir yıllık çalışma sonucunda ortaya çıkan projenin patent işlemlerinin Teknokent Patent Bürosu ile yürütüldüğünü aktaran Tarakçıoğlu, ürünü, tam anlamıyla kullanıma hazır olmasının ardından annesine hediye edeceğini de dile getirdi.