Bingöl’de şehirler arası yolcu taşıyan firmalar, VIP taksilerin korsan yolcu taşımacılığı yaptığını gerekçe göstererek kontak kapattı.

D1 yetki belgesiyle Bingöl-Elazığ ve Bingöl-Diyarbakır arası yolcu taşımacılığı yapan dört firma, kentte bulunan iki adet VIP taksi firmasının A1 ve D2 yetki belgesiyle yolcu taşımacılığı yaptığını ve bunun kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek, kontak kapattı. 48 aracı kentin en işlek caddesi olan Genç Caddesi üzerinde sıralayan firma sahipleri, sorun çözülünceye kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. Caddede basın açıklaması yapan firma sahibi Mehmet Aydın, A1 ve D2 belgelerinin daha küçük kapasiteli taşımacılık yapanlar için geçerli olduğunu ve bu belgelerle şehirler arası toplu yolcu taşımacılığı yapılamayacağını belirtti. Kendilerinde 18 yıllık D1 belgesi olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:

"Ama maalesef D2 yetki belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. D2 belgesinin grup taşımacılığı yapması gerekirken, arkadaşlarımız grup taşımacılığını bırakıp bizler gibi düzenli yolcu taşımaya başlamışlar. Biri mobese kamerasının altında, Bingöl’ün en işlek caddesi üzerinde faaliyet gösteriyor, diğeri de hükümet konağının arkasında faaliyet gösteriyor. Şu anda eylemimiz devam ediyor, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bakanlık gelsin, verdiği belgenin kuralı neyse kontrol etsin. Biz kurallara saygılıyız. Onların çalışma düzeni neyse o düzene göre, bizim çalışma düzenimiz neyse biz de ona göre çalışalım. Türkiye’nin hiçbir yerinde grup taşımacılığı yapıp bizler gibi normal taşımacılık da yapılmıyor. Bu arkadaşlarımız yolcularımızı çalarak bizleri mağdur etmiştir. Biz hakkımızı aramaya başlamışız. Dilekçelerimiz mevcut, dilekçelerimizi sıralarsak buradan Ankara’ya kadar ulaşır. Emniyet ve Ulaştırma Bölge Müdürlüğü ’biz engelleriz 5, 10 gün müsaade edin’ diyor ama 5 senedir mağduruz. Mağduriyetimizin sonuca varması için bu eylemi yaptık. Eğer, sonuç almazsak Ankara’ya kadar eylemimizi devam ettireceğiz."

Araç sahibi Saim Türkmen ise İl Emniyet Müdürlüğü ve Bingöl Valiliği’ne defalarca başvuruda bulunmalarına rağmen sonuç alamadıklarını söyledi. Türkmen, "Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü sürekli gidin, bir hafta sonra gelin diyor. Bizim tek isteğimiz, yasal ise çalışsınlar, değilse dursunlar. Eğer yasal ise bize de müsaade etsinler, biz de A1 ve D2 belgesi alıp o şekilde çalışalım. Bölge illere baksınlar, Erzurum ve Elazığ’a baksınlar, eğer bunlar oralarda çalışabiliyorlarsa, bizde de çalışsınlar. Bingöl’de bir boşluk var, onlar da bu boşluktan faydalanıyor, onlar faydalandıkça bizler mağdur oluyoruz" diye konuştu.