Osmaniye’de orman köylüsünün geçim kaynakları arasına fıstık çamı budama işi de eklendi.

Adana Orman Bölge Müdürlüğüne (OBM) bağlı Osmaniye İşletme Müdürlüğü’nce Kumarlı, Bıçakcı, Tehçi ve Dervişiye köylerindeki fıstık çamlarının kozalak verimini artırmak amacıyla budama işleri hızlandırıldı. Hedeflerinin ilk etapta 400 hektar sahada budama yapmak olduğunu belirten işletme müdürlüğü yetkilileri, amaçlarının Osmaniye’yi yer fıstığında olduğu gibi çam fıstığı üretiminde de zirveye taşımak olduğunu söyledi.

OBM Silvikültür Şube Müdürlüğünce yerinde kontrol edilen fıstık çamındaki budama çalışmaları, hem görevlileri hem de köylüleri memnun etti. Şube müdürü Mazhar Telli ile şube mühendisleri Sıtkı Gökdurmuş ve İsmail Aktaş’ın işçilere arazide yaptırdığı budama tatbikatına İşletme Müdürü Ferdi Özer ve şefler de katıldı.

Osmaniye İşletme Şefliğinin, Ziyarettepe mevkiinde yapılan budama işinde çalışan köylüler hem bütçelerine hem de köylerinin geleceğine katkı sağladıklarını söyledi.

2000-2001 yıllarında dikimi yapılan söz konusu ağaçların artık meyve verimine başladığı, yapılan budama ile bu verimin katlanacağı ve bir çok köylünün geçim kapısı olacağı bildirildi.

Odun dışı orman ürünleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan çam fıstığı veriminin artırılması için tekniğine uygun budama çalışmalarına diğer sahalarda da devam edeceklerini belirten İşletme Müdürü Ferdi Özer, budama çalışmalarının özellikle vejetasyon mevsimi dışında yapıldığını, bu amaçla motorlu testere, makas ve el testeresi kullanıldığını ve birkaç yıl sonra adı geçen köylerdeki bu fıstık çamı sahalarının köylülerin ekmek kapısı olacağını sözlerine ekledi.