KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, "Flor bir zehir değildir. Belli konsantrasyonlarda rutin olarak kullanılan bir malzemedir. Avrupa ve ABD bunu hala kullanmaktadır" dedi.

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Halk Sağlığı Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında, ağız ve diş sağlığı taramasından geçirilen Mustafa Özbek İlkokulu ana sınıfı öğrencilerine flor vernik uygulaması yapıldı.

Prof. Dr. Dülgergil, uygulama hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Avrupa'da diş sağlığı için özellikle çocuklara yönelik flor uygulamasının Türkiye'de de yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Dülgergil, kentte 2007 yılında Valilik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesince başlatılan flor vernik uygulamasının artık Bakanlık programı haline geldiğini söyledi.

​Dülgergil, "Yıllardan beridir yürüttüğümüz fırça ve jel uygulamasının daha ufak yaş grubu çocuklar için olanı flor verniktir. Bu uygulama, 1976 yılından beri var olan bir uygulamadır. Şu anda kentte bulunan ana okullarının yarısını bitirdik" diye konuştu.

Flor vernik uygulamasının Sağlığı Başkanlığınca bu yıl itibarıyla tüm anaokulları için uygulamaya konulduğunu kaydeden Dülgergil, şunları söyledi:

"Kullandığımız malzemelerin hepsi, 1960-1970'lerden bu yana kullanılan malzemelerdir. Avrupa'nın, ABD'nin düzenli olarak kullandığı malzemeler. Herhangi bir sıkıntısı olmayan malzemeler. Flor verniğin yan tesiri olsa zaten Sağlık Bakanlığı bu duruma önayak olmazdı. Hacettepe ve Ege Üniversitesi'nin Bilim Komisyonu kararıdır, bu, çok önemli. Flor, bir zehir değildir. Belli konsantrasyonlarda rutin olarak kullanılan bir malzemedir. Avrupa ve ABD bunu hala kullanmaktadır. Çocuğun kafasında sağlıkçı profilini değiştirme anlamında da önemli bir şanstır."

Dülgergil, Türkiye'de karşı ciddi bir direncin olduğunu, halkın flora alışması ve mutlaka kullanılması gerektiğini kaydetti.

Programa, Vali Ali Kolat, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Güngüneş ile diğer ilgililer katıldı.