PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa’nın Amien kentinde bir araya geldi.

Zirvede, AB ve ikili ilişkilerin yanı sıra Paris ve Londra arasında son dönemde ciddi sorun yaratan sığınmacı krizi de ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere’nin AB’den çıkmasının sığınmacı krizinin çözümüne de olumsuz etki yaratacağı uyarısında bulundu.

Zirve sonrası yayınlanan ortak bildiride İngiltere’nin Fransa’nın Calais kentinde yaşayan sığınmacıların yaşam koşullarının düzeltilmesi için 22 milyon avro tutarında yardım yapacağı bildirildi. Bu mali yardım güvenlik ve altyapı çalışmaları için harcanacak.

Zirve sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere’den Calais kentinde hiçbir refakatçisi olmadan yaşayan yaşı küçük sığınmacıların İngiltere’ye ailelerinin yanına gitmelerine olanak sağlamasını istedi.
Hollande, ‘’Yaşı küçük ve refakatçisi olmayan sığınmacıların durumunu yakından izliyoruz, İngiltere’de aile bağı olan bu küçüklerin ülkeye en kısa zamanda girişine etkili bir şekilde izin verilmeli’’ dedi.

Terörle mücadele, savunma alanında işbirliği

34. Fransa-İngiltere zirvesinde, savunma sanayi alanında işbirliği, terörle mücadele, nükleer enerji alanında işbirliği konuları da ayrıntılı bir şekilde gündeme geldi. Zirve dolayısıyla, Fransa ve İngiltere arasında insansız savaş uçağı drone üretimi için yapılacak işbirliği ile ilgili ortak bir bildiri yayınlandı.

Bu bildiride, "İnsansız savaş uçağı drone üretimi için iki ülkenin 2 miyar avrodan fazla yatırım yapılacağı’’ bildirildi.

Zirvede terörle mücadele işbirliğini artırılması kararlaştırılırken, Fransa’nın İngiltere’de iki Avrupa Basınçlı Su Reaktörü (EPR) inşaatına başlayacağı bildirildi.

Muhabir: Rahmi Gündüz