KAYSERİ (AA) - Gana Dışişleri Bakanı Hanna Tetteh, "Kayseri Türkiye'nin en güzide şehirlerinden birisi. Gana'ya döndüğümde Kayseri üzerinden iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için çaba göstereceğim" dedi.

Gana Dışişleri Bakanı Tetteh, Gana Büyükelçisi İbrahim Abass ve beraberindeki heyetle birlikte Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ü ziyaret etti.

Tetteh, ziyarette yaptığı konuşmada, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında Türkiye'ye geldiğini ve büyükelçi Abbass'ın tavsiyesi ile Kayseri'yi de ziyaret etme imkanı bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin Asya ve Avrupa'yı birleştiren köprü konumunda bir ülke olduğunu ve tarihten bu yana stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Tetteh, Gana olarak Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini vurguladı.

Türkiye'de ve Kayseri'de öğrenim gören çok sayıda Ganalı öğrenci olduğuna dikkati çeken Tetteh, "Öğrencilerimize sağladığınız imkanlar bizi çok mutlu ediyor. İnsanlara küçük yaştan itibaren yapılan yatırımlar gelecekte çok daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. Sizde bizim öğrencilerimize çok iyi imkanlar sağlayarak gelecekte Gana ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok daha ileri seviyede olmasının temellerini atıyorsunuz" diye konuştu.

Kayseri'yi ticari alandaki başarısından dolayı özellikle ziyaret etmek istediğini dile getiren Tetteh, şöyle devam etti:

"Kayseri Türkiye'nin en güzide şehirlerinden birisi. Gana'ya döndüğümde ekonomi bakanımızla görüşerek Kayseri üzerinden iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için çaba göstereceğim. Kayseri ile Gana arasında çok daha iyi ilişkiler kurulabileceğine inanıyorum. Çünkü öğrendiğim kadarıyla Kayseri'de ileri derecede ticari zeka ve kabiliyet var. İki ülke işadamlarının bunu avantaja çevirecek yatırımlar yapmasını sağlayabiliriz."

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kayseri'nin Türkiye'nin merkezinde sanayi ve ticaret kenti olarak bilindiğini, ancak son dönemde kültürel ve turistik açıdan da bir atılım içinde olduğunu söyledi.

Kayseri'deki ticaret kültürünün 6 bin yıl öncesine dayandığını kaydeden Düzgün, Kültepe'de yapılan arkeolojik kazılarda ticari tabletler ve sözleşmelere rastlandığını, bu ticari kültüre Kayserililerin de sahip çıktığını belirtti.

Tetteh'in ziyaretiyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da ilerleyeceğine inandıklarını dile getiren Düzgün, "Ekonomik ilişkilerin Kayseri üzerinden de yürümesini arzu ederiz. Kayseri'de binin üzerinde fabrika var. Temel ihracat ürünlerimizi çelik, mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri ürünleri oluşturuyor. Ama bunların yanı sıra daha bir çok ürün var. Gana'nın da özellikle gıda, enerji ve madenler konusunda çok zengin bir ülke olduğunu biliyoruz. Bu alanlarda işbirliğini geliştirmek isteriz" şeklinde konuştu.

Düzgün, ziyaretin anısına Kültepe kazı çalışmalarında çıkartılan ve Arkeoloji müzesinde sergilenen bir vazonun kopyasını hediye etti.