Tokat Teknopark bünyesinde geliştirilerek üretilen insansız hava aracı (multikopter) uçuş testlerinden başarı ile geçerek haritalama çalışmalarında kullanılmaya başlandı.

Tokat Teknopark bünyesinde Teknomer adı altında kurulan şirkette GOÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tekin Susam, GOÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Yıldırım ve ARGE Sorumlusu Alper Ak bir ilke imza attı. Yaklaşık 2 yıl süren ARGE çalışmasının ardından sensör yerleştirerek kendi yazılımlarını kullanmak suretiyle bin 500 metre menzile sahip, yağmur ve kar dışında her türlü hava şartlarında uçabilen multikopter geliştirilerek üretildi. 20 dakika uçarak havada kalabilen ve 25 hektar alanı tarayıp fotoğraflayabilen multikopter, elde ettiği net görüntüleri bilgisayara ulaştırabiliyor. Resmi olarak 238 uçuş yapan multikoptere Teknomer GEO1 ismi verilirken, haritacılık alanında kullanılmaya başladı. Girilen koordinatlar üzerinde uçuş yaparak fotoğraf çeken multikopterle yapılan haritacılık çalışmalarını Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Metin Polat, yakından takip etti.

Teknomer Danışmanı Doç. Dr. Ömer Yıldırım, Türkiye’de insansız hava araçlarının eksikliğinden hareket ederek GOÜ bünyesinde bulunan Teknopark Anonim Şirketi’nin dahilinde Teknomer şirketi kurduklarını ve yaklaşık 2 yıl süren AR-GE çalışmasından sonra Teknomer GO1 insansız hava aracının aktif olarak çalışmaya başladığını söyledi. Multikopterin tüm parçalarının aerodinamik yapısına uygun olarak tasarlandığını ifade eden Yıldırım, "Dünyada buna benzer örneklerden söz etmek mümkün, ancak ülkemizde bu kapsamda yapılmış özellikleri barından insansız hava aracı olduğunu düşünmüyoruz. Oto pilot kontrolü ya da manuel olarak uçuş özelliklerine sahip. Harita amaçlı kullanabileceğimiz hekza kopter, bir de 8 motorlu olan daha ağır yüklerde çalıştırabileceğimiz bir versiyonu var. Tamamı ile otomatik olarak uçabiliyor. Büro çalışmanızda oluşturmuş olduğunuz güzergahı otomatik uçabiliyor. Bin 500 metre menzile sahip, yağmur ve kar dışında her türlü hava şartlarında uçabiliyor. Bu testleri başarı ile geçti. Bunun dışında heyelan, toplumsal olayları izleme, haritacılık, resim fotografisi, maden ocaklarının izlenmesi, hacim hesaplarının çıkarılması gibi çok geniş yelpazede kullanabiliyoruz” dedi.

GOÜ Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Şirket Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tekin Susam, geliştirdikleri insansız hava aracı ile değişik amaçlı haritacılık işlemleri yapmayı amaçladıklarını ifade ederek, “Haritacılığın değişik branşlarında bu cihazı geliştirerek daha iyi sonuçlar elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu amaçla KOSGEB kanalı ile bir proje hazırladık. Bu projemiz kabul edildiğinde ülke bazında kullanılabilecek düzeyde bir cihaz üretmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

ARGE Sorumlusu Alper Ak ise Türkiye’de hobi amaçlı kullanılan multikopterlerin dış görünüm itibariyle bir birine benzediğini kaydetti. Kendi ürettikleri multikopteri diğerlerinden ayıran özelliğinin içindeki oto pilot sistem olduğunun altını çizen Ak, şu bilgileri verdi: "Biz bu sistemi diğer arkadaşlar gibi hazır olarak almıyoruz. Ana kartı alıp üzerine kendi istediğim sensörlari yerleştiriyorum. Bundan dolayı da diyebiliyorum ki ’bunu ben yaptım’. Çünkü benim dizaynım, benim istediğim sensörlere sahip. İçinde açık olan bir yazılım var, fakat bunu alıp komple geliştirip bunlarını yapmasını isteyen yani verdiğimiz her görevi yaptıran benim. Cihazımız resmi olarak 238 uçuş yaptı. Hiçbir sorunla karşılaşmadık. Verdiğimiz komutları tamamen yerine getirebilen bir cihaz. Bunun için de ’bu konuda Türkiye’de ilk’ diyoruz. Çünkü bu konuya gönül vermiş arkadaşlar bazı şeyler yapıyor ama onların yaptıkları hazır otonom sistemleri alarak biraya gererek uçuş yapmak. Ama bizim yaptığımız bu aracın içindeki yazılım ve sensörler, bort ve elektronik kısmı tamamen bize ait bir cihaz.”