MERSİN (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilen Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası'nın uluslararası alanda tanıtımı için çalışma başlatıldı.

Mersin Valiliği tarafından bu amaçla oluşturulan heyete başkanlık eden Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, beraberindeki Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaattin Kabahasanoğlu'yla mağarada incelemelerde bulundu.

Deniz, inceleme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, dip kısmındaki göl nedeniyle halk arasında "Aynalıgöl" olarak adlandırılan mağaranın bölgede çobanlık yapan bir kişi tarafından tesadüfen bulunduğunu belirtti.

Mağaranın 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip olduğunu belirten Deniz, girişten itibaren yaklaşık 450 metre yatay ilerleyen ana galerinin, daha sonra büyük boyutlu bir gölle son bulduğunu ifade etti.

Gölün deniz seviyesinden 47 metre aşağıda olduğunu aktaran Deniz, "Mağaranın tanıtımı ve eksikliklerinin giderilmesi açısından incelemelerde bulunduk. Bu tabiat harikası mağaranın uluslararası düzeyde tanıtılması gerekiyor. Biz de bunu gerçekleştireceğiz" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Çörtük ise mağaranın dördüncü zaman (Kuvaterner) başındaki son iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte Akdeniz'in 70 metre yükselmesiyle oluştuğunu ve mağaranın son kısmının su altında kaldığı söyledi.

Mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların, su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığının tespit edildiğini bildiren Çörtük, "Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki buzul dönemine ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu tespit edildi. Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin, Doğu Akdeniz’de bulunan tek kayıt noktasıdır. İlmi açıdan 'tek ve eşsiz' kabul edilen Gilindire Mağarası, bu özelliği dolayısıyla, tabiat anıtı olarak muhafaza ediliyor" diye konuştu.