Gökoğuz Yeri’nin özerkliğinin 20. Yılı münasebetiyle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen bilimsel konferansta Gökoğuz Yeri’nin kuruluşundan bugüne kaydettiği ilerlemeler değerlendirildi.

TİKA, Moldova’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede Moldova’da Gökoğuz Yeri’nin Özerkliği’nin 20. Yılı münasebetiyle TİKA’nın destekleriyle düzenlenen bilimsel konferansta Gökoğuz Yeri’nin kuruluşundan bugüne kaydettiği ilerlemeler değerlendirildi.

Komrat’ta düzenlenen Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi’nin 20. Yılı: Geçmiş Günümüz Gelecek Gökoğuz Yeri’nin Günümüz Moldovasında Rolü ve Yeri konulu konferansa Moldova Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı PetruLucinschi, 3. Cumhurbaşkanı Vladimir Voroni, Moldova Cumhuriyeti Parlamento Başkanı IgorCorman, Gökoğuz Yeri Başkanı Mihail Formuzal, Halk Topluşu Başkanı DmirtiConstantinov ve pek çok üst düzey katılımcının yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ile AB, AGİT ve Moldova’da faaliyet gösteren diğer uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı. Konferansa Türkiye’yi temsilen Asya Parlamentoları Asamblesi Türk Grubu Başkanı, Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden,Türkiye Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal, TİKA Kişinev Koordinatörü Canan Alpaslan ve TİKA Kişinev Koordinatör Yardımcısı Mustafa Kıcırkatıldı.

Konferansın açılış oturumunda konuşma yapanAsya Parlamentoları Asamblesi Türk Grubu Başkanı, Muğla Milletvekili Prof. Dr.Özden,GökoğuzYeri’nin özerklik statüsünün pekiştirilmesinin ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasının önemli olduğunu ifade ederek, Gökoğuz dilinin ve kültürünün yaşatılmasının, geliştirilmesinin bu hedefler arasında enönemli unsur olduğuna dikkat çekti.

Konferansta panelist olarak söz verilen TİKA Kişinev Program Koordinatörü Alpaslan, 2014 yılının aynı zamanda TİKA’nın Moldova’daki Program Koordinasyon Ofisi’nin de kuruluşunun yirminci yıl dönümü olduğundan bahisle, sadece bu gerçeğin TİKA’nın ve Türkiye’nin Gökoğuz Yeri’ne verdiği önemin tek başına önemli bir göstergesi olduğunu belirtti. Geçen yirmi yıl içerisinde gerçekleştirilen ve önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi öngörülen proje ve faaliyetlere değinen TİKA Kişinev Program Koordinatörü Alpaslan, TİKA’nın Gökoğuz Yeri’ne desteğinin sürekliliğini vurguladı.

Gökoğuz Yeri’nin özerkliğinin hukuki statüsünün ve pratik hayata yansımalarının tartışıldığı konferansta, özerklik statüsüne ilişkin kanunun yirmi yıl önce Moldova Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından kabulünün etnik temelli meselelerin barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması bakımından dünyada nadir örnekler arasında olduğu ve emsal teşkil ettiğinin altı çizildi.

Konferansın sonunda Gökoğuz Yeri Yürütme Komitesi ve Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi (ECMI) arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.