Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2, Dünya etrafındaki kutupsal yörüngesinde 10.000’inci turunu 01 Kasım 2014 tarihi itibarıyla tamamladı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, 18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderilen Türkiye’nin uzaydaki gözü Göktürk-2 uydusu geçtiğimiz hafta içerisinde yörüngede 10.000’inci geçişini başarı ile tamamladığı belirtilerek "İki yıllık süre içerisinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Ahlatlıbel-Ankara’daki Keşif Uydu Tabur Komutanlığında bulunan uydu yer istasyonundan Göktürk-2 uydusu ile yaklaşık 4000 defa iletişim kurulmuş ve 4800 adetten fazla görüntüleme görevi başarı ile icra edilmiştir. Bu süre zarfında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve kamu kuruluşlarının görüntü talebi karşılanmış, Dünya’nın çeşitli bölgelerinden görüntüleme yapılarak 9.850.000 km²lik alan kapsanmıştır. Kapsanan bu alanın 1.650.000 km²lik kısmı ise Türkiye üzerinde bulunmaktadır" denildi.

Göktürk-2 uydusunun yer yüzeyinden 685 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirildiği kaydedilerek şöyle denildi:

" Dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamlamaktadır. Uydu ile gündüz ve gece olmak üzere iki periyotta ve toplamda 5-6 defa değişken sürelerde iletişim kurulmaktadır. Göktürk-2 Uydusu; spot, geniş alan, şerit ve stereo görüntüleme kabiliyetleri ile Dünya’nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahiptir. Milli imkânlarla geliştirilen ve üretilen Göktürk-2 uydusu ile Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın görüntülenmesi hususunda herhangi bir uluslararası kısıtlama söz konusu değildir. Ayrıca Göktürk-2 uydusu; yaklaşık 640 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kapasitede yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahiptir. Yerli imkânlarla geliştirilen uçuş bilgisayarlarını ve yazılımları kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verileri, planlanan ömür değeri çerçevesinde normal seviyelerde seyretmektedir."