Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, turizmin Gaziantep’in geleceği olduğuna vurgu yaparak “Kültürel değerlerimizi inovatif yaklaşımlarla pazarlamamız gerek” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep” etkinliği kapsamında “Akademisyen Sanayici Buluşması” konulu panel gerçekleştirildi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Gaziantep’in Türkiye İnovasyon Haftası’nın Anadolu bacağında seçilebilecek en doğru yer olduğunu belirterek konuşmasına başlayan GTO Başkanı Bartık, bu seçimden dolayı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi kutladı.

"ASLOLAN FARKLI DÜŞÜNMEKTİR"

GTO Başkanı Eyüp Bartık panel izleyicisi olarak salonda bulunan çok sayıdaki üniversiteli gence “inovasyon ile farklı olmak farklı şeylerdir. Görünüşünüzle değil düşüncelerinizle farklı olun. Aslolan farklı düşünebilmektir” diye seslendi.

Türkiye’nin iki katı hızla büyüyen Gaziantep’in ülkenin yenilikçiliğe en açık şehri olduğunun altını çizen Bartık, “Turizmde yükselebilmek için tüm altyapıya sahibiz. Ulaşım ağımız mevcut. Konaklama noktasında 13 tane 5 yıldızlı otelimiz var. Gastronomiden, tarihe sunabileceğimiz çok değerimiz var. Bu değerlerimizi tanıtmak ve pazarlamak için inovatif yaklaşımlar geliştirmeli, sanayide olduğu gibi hizmetler sektöründe de model olmalıyız” dedi.

Artık baklava ve fıstık için yeni bir sunum geliştirmeliyiz diyen Bartık konuşmasına şöyle devam etti: "Baklava ve fıstığı kilo ile satmaya devam edemeyiz. Mesela kimse kestane şekerinin kilosunun kaç lira olduğunu bilmez. Bir kutu satın alır. Küçük kutu, büyük kutu seçimini yapar. Mesela Çorum leblebisi farklı şekillerde tüketiciye sunuluyor. Biberli, şekerli, tuzlu, tuzsuz vs. hem ürün hem ambalaj çeşitleri farklılaştırılarak sunuluyor. Fıstık gibi bu kadar özel bir ürünümüz var ama hala kilo ile satıyoruz. Bakış açımızı biraz bu yönlere çevirmek lazım."

Üniversite sanayi işbirliğine de değinen Bartık, “Bu işbirliğini ben iş adamı akademisyen noktasında değerlendiriyorum. İş adamı sabırsız bir şekilde akademisyen tarafından sunulan projenin kısa vadede kar getirip getirmeyeceğine bakıyor ve sunulan fikri geri çevirebiliyor. Hem iş adamı hem akademisyen sabırlı olmayı öğrenmeli” diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi’nin mühendislik ve idari bilimler için uyguladığı intörn sistemini desteklediklerini belirten Bartık, “GTO olarak bu örnek sistemin gastronomi ve turizm öğrencileri için de uygulanması konusunda GAÜN ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çünkü Gaziantep’te gastronomi ve aşçılık bölümlerinde okumuş ancak Gaziantep mutfağını öğrenememiş gençler yetişmesini doğru bulmuyoruz” dedi.