Emekli Sat Komandosu Namık Ekin, Guinnes Rekorlar Kitabına ‘en alçak irtifada paraşüt açabilen yaşlı paraşütçü’ olarak girmeyi başardı. Guinnes yaptığı teknik açıklamada denemeyi çok tehlikeli bulduğuna dikkat çekti.

Guinness, Boğaziçi Köprüsü’nden paraşütle atlayarak yeniden gündeme gelen emekli Sat Komandosu Namık Ekin’in atlayışını tehlikeli bulduğunu açıkladı.

Namık Ekin, Guinness tarafından 304552 rekor numarası ve 267740 rekor üye numarası verilerek rekor Guinness bilgi bankasında planlı tasarlanan en alçaktan denize atlayıp, en alçak irtifada paraşüt açabilen en yaşlı paraşütçü olarak kayıt altına aldı.

Dünya rekorları inceleme ve tasdik otoriteleri lazerli tespit ve video karelerini incelediklerinde ortaya tehlikeli bir sonuç çıktı. Ekin’in köprüden atlama yerinden çıkışı, paraşütünü çekip açtığı ve paraşütün açılıp taşımaya başladığı serbest düşüş süresini 3.23 saniye olduğunu tespit etti. Bu sırada paraşütün açıldığında Ekin’in ayağı ile deniz seviyesi arasındaki mesafenin 22 metre 43 santim olduğu, paraşütün açılıp Namık Ekin’in ayağının denize değdiği süresinin ise 3.58 saniye sürdüğü belirtildi. Ekin’in köprüden atlayışı ile ayağının suya girmesinin anındaki total düşüş süresinin de 6.81 saniye yani yaklaşık 7 saniye olarak hesaplandı.

EN TEHLİKELİ ATLAYIŞLARDAN BİRİ

Guinnes, bu tespitlerin ardından ‘En tehlikeli atlayışlardan biri olduğu kabul edildi’ ifadesine yer verdi. Atlayışta şayet paraşüt açılmasaydı Ekin’in 4.17 saniyede denize çakılacağına dikkat çekildi.