ANKARA (AA) - Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Cho Yunsoo, Güney Kore ve Kuzey Kore'nin ortaklaşa işlettiği Kaesong sanayi bölgesinin Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatmasına tepki olarak kapatıldığını hatırlatarak, "Kuzey Kore’nin nükleer füze ve benzeri projeleri geliştirmesini durdurmak için tüm önlemleri alacağız" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Cho, bölgelerindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesinin ardından Pyongyang'ın sınır şehri Kaesong'daki ortak sanayi bölgesindeki çalışmaların sonlandırılmasına yönelik Güney Kore makamlarından gelen açıklamalara ilişkin Cho, "Kaesong bölgesinin kısa vadede açılıp açılmayacağını söyleme noktasında şu an için doğru bir zamanda değiliz. Kuzey Kore’nin nükleer füze ve benzeri projeleri geliştirmesini durdurmak için tüm önlemleri alacağız" ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Cho, "Kuzey Kore’nin nükleer bomba test etmesi sadece Güney Kore ve Çin için değil bölge için tehdit oluşturuyor. Kuzey Kore’nin nükleer bomba geliştirmesini durdurmak için önlemler almaya yeni başladık. Kuzey Kore'ye baskı yapmak için bölgeyi kapattık" diye konuştu.

Kuzey Kore'nin 1993 yılında nükleer füze geliştirmeye başladığını ve tüm tepkilere rağmen projelerine devam ettiğini vurgulayan Büyükelçi Cho, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey Kore nükleer füze geliştirmek için şu an başlangıç aşamasında değil ve füze geliştirmeye devam ediyorlar. Bölgenin tekrar açılması için Kuzey Kore'nin nükleer füze projelerini durdurması lazım. Bu çok ciddi bir durum. Son fırlatılan füzeler çok daha gelişmiş versiyon. Eğer şu aşamada Kuzey Kore’yi durduramazsak, durum daha ciddi bir sorun haline dönüşecek. Bu füzelerin diğer ülkelere veya insanlara karşı kullanılmayacağını garanti edemeyiz. Önceliğimiz onları durdurmak ve Kuzey Kore üzerinde baskı oluşturmak."

"Asya ülkeleri için 60'ıncı yıl dönümünün özel bir anlamı var"

Büyükelçi Cho, Kore savaşından sonra Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin yoğunlaştığını ve kültürel anlamda ilişkilerin artarak devam ettiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her şeye rağmen tatmin edici düzeye gelmediğine ve daha gidilmesi gereken çok yol olduğuna vurgu yapan Cho, şöyle devam etti:

"Gelecek yıl Türkiye ile ilişkilerimizin 60'ıncı yıl dönümünü kutlayacağız. Asya ülkeleri için 60'ıncı yıl dönümünün özel bir anlamı var. Eski çağlarda insanların ömrü 60 yıla ulaşmıyordu. Birisi 60 yaşına geldiğinde yeniden doğmuş sayılıyordu. Çin, Kore ve Japonya'da bu hala böyledir. Bu yüzden Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin 60'ıncı yıl dönümünü kutlamak için özel kültürel aktiviteler de dahil olmak üzere pek çok projeyi hayata geçireceğiz."

"Sizin kültürünüzü bilmek, dinlemek isteriz"

Türkiye'nin kültürünün Güney Kore'de yeteri kadar bilinmediğini de aktaran Cho, "Sizin kültürünüzü sevmemize rağmen yeteri kadar bilmiyoruz. Sizin kültürünüzü bilmek, dinlemek isteriz. Bu konuda uzmanlarınızdan tavsiye bekliyoruz" dedi.