Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Gürcistan’ın vize/ikamet rejiminde düzenleme yaptığını, bu ülkede yatırımları bulunan ve ticaret yapan iş adamlarının yeni düzenlemeyi göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği’nden yapılan duyuruda Gürcistan’ın vize/ikamet rejiminde düzenleme öngören yasası hakkında bilgilendirmede bulunulduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, Türk iş adamlarının durumlarını yeni düzenlemeye göre ayarlamasında fayda olduğunu dile getirdi.

Gürcistan’da yeni vize rejiminin 26 Kasım 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini Türkiye Tiflis Büyükelçiliği’nin bildirdiğini belirten Hacısalihoğlu, “ Elçilik yeni düzenleme çerçevesinde uzun vadeli vize ve ikamet tezkeresi başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının yeni düzenlemeyi gözönünde bulundurmaları gerektiğini bildirdi. İş adamlarımız buna göre hareket etmelidir” dedi.

Yapılan düzenleme ile ilgili şu uyarılarda bulunuldu:

“17 Mart 2014 tarihinden önce Gürcistan’a giriş yapan ve 25 Aralık tarihi itibarıyla halen Gürcistan’da bulunan vatandaşlarımız, ikamet izni başvuruları reddedilmemiş olmak şartıyla, ülke dışına çıkmalarına gerek kalmadan, 25 Aralık 2014 tarihinden 1 Mart 2015 tarihine kadar Gürcistan Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölümü’ne uzun dönemli vize için başvuru yapabileceklerdir. Vatandaşlarımıza Gürcistan’da yasadışı olarak bulundukları süreden dolayı ceza verilmeyecektir. Vatandaşlarımız, uzun dönemli vize almalarını müteakip, söz konusu vize süresinin dolmasına en az 40 gün kala Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Evlerine ikamet tezkeresi için başvurabileceklerdir.

17 Mart 2014 tarihinden sonra Gürcistan’a giriş yapan ve 26 Kasım 2014 tarihi itibariyle Gürcistan’da bulunan vatandaşlarımız, yasal kalış süreleri dolmuş olsa dahi, 1 Mart 2015 tarihine kadar Gürcistan’da kalabilecekler ve uzun dönemli vize almadan, ikamet tezkeresi almak için doğrudan Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Evlerine başvuruda bulunabileceklerdir. 1 Mart 2015’e kadar ikamet izni alan vatandaşlarımıza Gürcistan’da yasa dışı olarak bulundukları süreden dolayı ceza verilmeyecektir.

26 Kasım 2014 sonrası ülkeye vizesiz olarak yasal giriş yapan vatandaşlarımız ise, uzun dönemli vizeye ihtiyaç duymaları halinde, 25 Aralık 2014 tarihinden itibaren vizesiz yasal kalış sürelerinin (3 ay-90 gün) dolmasına 45 gün kalmak kaydıyla Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Bölümüne uzun dönemli vize başvurusunda bulunabileceklerdir. Vatandaşlarımız, uzun dönemli vize almalarını müteakip, söz konusu vize süresinin dolmasına en az 40 gün kala Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Evlerine ikamet tezkeresi için başvurabileceklerdir.

26 Kasım 2014 tarihinden önce ikamet tezkeresi alan, ancak ikamet tezkeresi 1 Mart 2015 tarihinden önce dolan/dolacak olan vatandaşlarımız, 1 Mart 2015 tarihine kadar Gürcistan’da kalabilecekler ve uzun dönemli vize almadan, ikamet tezkerelerini yenilemek için doğrudan Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Evlerine başvuru yapabileceklerdir.

İkamet tezkeresi başvuruları reddedilen vatandaşlarımız 1 Mart 2015 tarihine kadar, başvurunun reddinden bir ay geçmesi kaydıyla tekrar başvuru yapabileceklerdir.

Gürcü yasalarına göre gerekli belgeleri Adalet Bakanlığı’na ibraz etmek suretiyle ‘soydaş’ statüsü kazanan vatandaşlarımız, uzun dönemli vize almadan, ikamet tezkeresi almak için doğrudan Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Evlerine başvuru yapabileceklerdir.”