Türkiye ile Irak arasında yapılacak yeni köprü ve sınır kapısı için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen heyet Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu. Heyet sınırda 3. köprü ve yeni sınır kapısı için yer tespitinde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen heyet, Şırnak Vali Yardımcısı ve Habur Mülki İdare Amiri Ali Arıkan, İpekyolu Gümrük Ticaret ve Bölge Müdürü Hasan Eken tarafından karşılandı. Habur Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulunan heyet daha sonra yeni yapılacak olan 3. köprü alanına geçti. Burada askeri yetkililerden bilgi alan heyet, daha sonra Türkiye ile Irak arasında yapılması planlanan Aktepe-Bacuka Kara Hudut Kapısı için Aktepe bölgesine geçti. Heyet burada gerekli çalışmaları yaptıktan sonra alan hakkında rapor tuttu.

Heyetin ziyareti hakkında açıklamada bulunan İpekyolu Gümrük Ticaret ve Bölge Müdürü Hasan Eken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen heyetin 3. köprü ve yeni sınır kapısının alanları hakkında incelemelerde bulunduklarını söyledi. Eken, "Şırnak Valimizin ve Dohuk Valisi ile yaptıkları toplantılar içerisinde 3. köprünün yeri belirlendi ve ihaleye verildi. 3. köprü inşaatı başlamadan önce Habur Sınır Kapısı’ndaki gümrük sahasının birleşimi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Daire Başkanları düzeyinde teknik ekiplerimiz geldi ve onlar ile beraber yer tespiti yaptık. Ayrıca Habur Sınır Kapısı’nın yetmediği zamanlarda 2. olarak düşünülen Aktepe- Bacuka Sınır Kapısı’nın yer tespiti içinde şuanda burada bulunmaktayız. Teknik heyet ve daire başkanlarımız nezdinde çalışmalar devam etmektedir. Şu aşamada yeni yapılacak 3. köprüde 3 giriş ve 3 çıkış yolu gözükmektedir. 2013 yılında Irak’a yapılan ihracat 12 milyar Amerikan doları seviyesindedir. İhracatta her sene yüzde 15 oranında bir artış olduğu zaman şuan mevcut durumda bulunan Habur Sınır Kapısı bu iş yoğunluğu kapasitesini kaldırmayabilir. Dolayısı ile 3. köprü Habur’daki hareketliliği kaldıracak kapasitede olacaktır. Bu da ihracatın daha fazla yapılmasını sağlayacaktır" dedi.

Heyet daha sonra Habur Sınır Kapısı’nda onurlarına verilen yemeğe katıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan gelen Gümrükler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Hatipoğlu Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Yakuta, Destek Hizmetler Daire Başkanı kemal Çeliksoydan ve uzman teknik mühendisler, yemeğin ardından bölgeden ayrıldı.