NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bu yıl 26'ncısı düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri başladı.

Etkinlikler nedeniyle ilçesi girişinde ve ilçede arama noktaları oluşturuldu. Polis ekipleri, araçları aradıktan sonra ilçeye girişlere müsaade ediyor.

Etkinliklere katılmak için Hacıbektaş'a gelen çok sayıda vatandaş, Hacı Bektaş Veli'nin inzivaya çekildiği mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesinde, günahı olanın geçemeyeceğine inanılan "delikli taş"tan geçmeye çalışıyor.

Bazı ziyaretçiler, zorlanmadan geçmeyi başarırken bazıları delikli taştan geçemeyip, geri dönmek zorunda kalıyor. İnanışa göre, delikli taştan geçemeyenlerin adak kurban kestirmesi ve yoksullara dağıtması gerekiyor.

Ziyarete gelenler dilek ağacına da ellerindeki bezleri bağlayıp dilek dilemeyi ihmal etmiyor. Yine Çilehane bölgesinde bulunan Mahsuni Şerif'in mezarı da ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 52. Ulusal, 26. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne bu yıl yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Gurbetçi vatandaşların yanı sıra, Türkiye'nin dört bir tarafından vatandaşların anma etkinliklerine katıldığını belirten Selmanpakoğlu, etkinlikler kapsamında Hacı Bektaş'ı Veli'nin türbesi, Beştaşlar bölgesi, Balım Sultan Türbesi, çilehane ve çilehane bölgesinde bulunan delikli taşın ziyaret edildiğini aktardı.

Etkinliklere, bu yıl özellikle belediyelerin yoğun ilgi gösterdiğini, bundan dolayı da memnun olduklarını ifade eden Selmanpakoğlu, "Etkinliklere belediyeler daha çok ilgi gösteriyor. Gerçekten önemli ölçüde büyük ilgi var. Her belediyenin desteğini kabul ediyoruz" diye konuştu.

- "İnsanlık Müzesi" açılacak

Selmanpakoğlu, etkinlikler çerçevesinde yapımı tamamlanan İnsanlık Müzesi'nin de açılışını gerçekleştireceklerini belirterek, bu müzenin Türkiye'nin ilk insanlık müzesi olma özelliğini taşıdığını bildirdi.

Müzeyi yapmalarındaki amacın karanlıkla aydınlığın çelişkisini, aydınlıktan yana değiştirmek olduğunu vurgulayan Selmanpakoğlu, şunları kaydetti:

"Hacı Bektaş Veli öğretisinde de ifade edildiği gibi insan değişim halindedir. O değişimi yakalayıp aydınlanmalıdır. Aydın insanlar birbiriyle barış, dostluk, sevgi, hoşgörü içinde yaşamayı sağlarlar. Türkiye'de bu anlamda çok büyük acılar çekildi. Kahramanmaraş’ta 111, Çorum’da 60 kişinin katledilmesi, Sivas’ta 33 kişinin yakılması olayı var. Bunlar durup dururken olmadı. Demek ki insanlar aydınlandıkça bu tür yanlışlardan kendilerini arındıracaklar. O nedenle bu insanlık müzesini açtık. Kin ve düşmanlıkların yeniden ateşlemek amacında değiliz."