Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı, Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, 2014 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıkladı. Bostan, asgari geçim haddinin 4 bin 113 TL’ye yükseldiğini söyledi.

Bostan yaptığı açıklamada; “Sendikamızın Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2014 Ekim ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.029,23TL olarak hesaplanırken, Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.112,82Lira olarak belirlendi. Ancak ülkemizde ortalama memur maaşı 2158 lira 30 kuruş, 4/C’li memurun maaşı da ortalama 1500 liradır. Evli ve eşi çalışmayan, ev kirası ödeyen, çocuğu ilköğretim ve liseye ya da üniversiteye giden bir memurun bu maaşla geçinemeyeceğini bütün çıplaklığıyla ortadadır. Nitekim Türkiye’de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Ekim ayında 1.566,94 Lira olarak tahmin edilmiştir” dedi.

Açlık oranının arttığına değinen Bostan, “Araştırmamızda elde edilen sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,17 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1,58 oranında artmış ve 1.569,99 Lira olarak hesaplandı. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ekim 2014 verilerine göre günlük 31,729 TL olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 951,87 TL oldu” diye konuştu.

Bostan, “Ekim 2014 itibarı ile ortalama 2.185,30 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 43,56’sını oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Ekim 2014 ortalama maaşının yüzde 28,15’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,7’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmış, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise geriye maaşının yüzde 28,3’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2014 maaşından geriye yalnızca 618,44 TL kalmıştır” şeklinde konuştu.

‘Son 12 yılda açlık sınırındaki artış TÜFE’ den yüzde 14,90 daha fazla olmuştur’ diyen Bostan, “İşte bu rakamlar ülkemizdeki gerçek enflasyonun boyutlarını ortaya koymaktadır. Vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonunun yüzde 10’un üzerinde olduğu TÜİK’in resmi rakamlarından yola çıkarak yaptığımız bu araştırmada bir kez daha kendini göstermiştir. Ekim ayı asgari geçim endeksi sonuçlarıyla birlikte yetkililerin “Kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmiyoruz” sözleri bir kez daha boşa çıkmıştır. Toplu Sözleşme masasında 123 TL’ye imza atanlar, enflasyon farkını unutanlar hala yüzleri kızarmadan attıkları imzayı savunabilme gafletine düşmektedirler” dedi.

Rakamların ortada olduğuna dikkat çeken Hanefi Bostan, “Güneş balçıkla sıvanamaz; enflasyon rakamları ortada, harcamalarda ki yükseliş ortada, memurun aldığı zam da ortadadır. Artık memurları kimse yalanlarla, kelime oyunlarıyla kandırmaya kalkmamalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emeklilerimizin enflasyona daha fazla ezdirilmemesi için yetkilileri göreve çağırıyor ve EK ZAM talebimizi bir kez daha yineliyoruz” diye konuştu.