KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Acil Servisi'nde, doktorlara bıçakla saldıran bir hasta yakınının güvenlik görevlilerince etkisiz hale getirilerek, gözaltına alındığı bildirildi.

ERÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru, yaptığı yazılı açıklamada, dün gece acil servise başvuran E.S’ye ilk müdahaleyi yapan doktorların tomografi çekilmesini istediklerini belirtti.

Tomografi cihazında başka bir hasta olduğu için 5-10 dakika beklemek zorunda kalan E.S’nin yakını C.S’nin doktorlarla tartıştığını ifade eden Doğru, şunları kaydetti:

“Acil servisteki diğer çalışanların bilgisayar üzerinden panik butonunu harekete geçirmesi üzerine olay yerine kısa sürede güvenlik görevlilerimiz intikal ediyor. Bu sırada sağlık çalışanlarına yönelik tehditkar tutumunu sürdüren hasta yakını, belinde taşıdığı ekmek bıçağını çıkartarak kendisini acil servisin dışına çıkarmaya çalışan görevlilere saldırıyor. Saldırgan hasta yakını, polis ve güvenlik görevlilerimiz tarafından etkisiz hale getirilerek dışarı çıkartılıyor ve polis tarafından gözaltına alınıyor.”

Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını ifade eden Doğru, bu tür olaylara sebebiyet vererek, sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit edip iş motivasyonunu olumsuz etkileyen kişilerin şiddetle cezalandırılmasını istediklerini vurguladı.

Prof. Dr. Kudret Doğru, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerini önlemeye yönelik çalışmalar çerçevesinde bir süre önce hastanelerinde hayata geçirdikleri "panik butonu" uygulamasının yaşanan bu olayla ne kadar gerekli olduğunun ortaya çıktığını belirterek, şunları anlattı:

“Çalışanlarımız, Hastane Bilgi Yönetim Sistemi programına konulan panik butonu sayesinde, otomasyon sistemine bağlı 2 bin 500 bilgisayardan kendilerine yönelik bir şiddet eyleminde, bu eylemini gerçekleştiren kişi görmeden 'Beyaz Kod' çağrısı başlatabiliyor ve bu sayede güvenlik görevlilerinin saniyeler içinde olay yerine gelmesini sağlıyor. Böylelikle sağlık personelimize yönelik birçok şiddet eylemi, sağlık personelimiz zarar görmeden önlenmiş oluyor. Dün gece acil servisimiz travma bölümünde yaşanan olay da panik butonu sayesinde can kaybı ve yaralanmaya sebebiyet verilmeden atlatılmış oldu."