Ünlü oyuncu ve tiyatrocu Cihan Ünal, hava trafik kontrolörlerine diksiyon dersi verdi.

Havacılık sektörünün gizli kahramanları hava trafik kontrolörleri, konuşma sanatının inceliklerini Türkiye’nin en iyi seslendirme sanatçılarından biri olan Cihan Ünal’dan öğrendiler. Yaklaşık 3 saat süren eğitimde Cihan Ünal, hava trafik kontrolörlerine konuşurken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

Hava trafik kontrolörlerinin en önemli araçlarının mikrofon olduğunu belirten Hava Kontrolörleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Gonca Güler Demiröz, "Mikrofonu ve frekansı etkin kullanmak, görevimizin en önemli araçlarından bir tanesi. Bu yüzden Cihan Ünal beyefendi de bu konuda bize yardımcı olacak" diye konuştu.

Bu konferansın, eğitimlerinin ilki olduğunu belirten Demiröz, eğitimlerin devamının geleceğini söyledi.

Oyuncu Cihan Ünal da, “Hepimiz uçağa bindiğimizde endişeliyizdir, bir miktar da olsa. O bakımdan bu sorumluluğu duyup, bizden birini çağırmış olmaları çok hoş bir şey. Biz çok mutlu olduk. Tabii ki doğru ve açık konuşmak, hava yollarında da çok önemli. Hostesler sunum yaparken de önemli. Aslında yaşamın bir parçası konuşmak. Konuşarak anlaşıyoruz. O bakımdan ben burada hem güzel konuşma ile ilgili, doğru konuşmayla ilgili, hem de anlaşılır olmakla ilgili ki en önemli noktası mikrofonda karşılıklı anlaşılır olmak. Bunu halletmek için biraz çaba harcayacağız” şeklinde konuştu.

Hava kontrolörlerinin İngilizce gibi yabancı dilde de konuştukları hatırlatılan sanatçı Ünal, "Aslında İngilizce ama Türkçe de konuşuluyor. Önemli olan iyi artikülasyon. Yani boğumlama, doğru konuşma, telaffuz dediğimiz şeyi iyi halletme ve nefesi doğru kullanmak. Eğer onu siz Türkçe’de yaparsanız İngilizce’de de zaten halledebilirsiniz" dedi.

Derslerin 3 saatlik özet bir sunum olduğunu belirten Ünal, "Karşılıklı, belki biraz da hem uygulama yapacağız, hem teorik hem pratik bir program olacak" ifadesini kullandı.