Hayvan hakları savunucusu Samih İğdigül, hayvan hakları ihlallerine dikkat çekmek için motosikletle Türkiye turuna çıktı.

Hayvan hakları için Türkiye turuna çıkan Semih İğdigül, mola verdiği Ankara’da İHA muhabirinin sorularını cevapladı. Hayvan haklarına dikkat çekmek için Türkiye turuna çıktığını belirten İğdigül, şu ana kadar 7 bin kilometre yol gittiğini, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerine gittiğini kaydetti. İğdigül, Kalkan’da konakladığı sırada hayvanlara nasıl davranıldığını gördüğünü belirterek, “Hayvan barınakları ölüm hücresi, ölüm kampı. O taş, beton yığını içindeki o hayvanlarımız, dışarıda yaşaması gereken canlarımız, sadece ve sadece suçları bu dünyaya gelmek olan o canlarımızın barınaklarda ne işi var? Klinik var, kısırlaştırılmaları, aşıları yapılıyor, vatandaş büyük ilgi gösteriyor. Yabancıların hayvanlara ilgisini bir görseniz” şeklinde konuştu.

İğdigül, maddi desteği olmadan yolculuğa çıktığını ifade ederek, “Facebook’ta hayvanseverlik olmaz. Biraz destek verin. Bu canlara destek verin. Lütfen destek olun” diye konuştu.

İğdigül, gittiği yerlerde barınakları ziyaret ettiğini kaydederek şunları dedi:

“Belediye başkanlarına sesleniyorum. Gidin barınakları bir görün. O taş yığını içinde hayvanları bir görün. Bazı sivil toplum kuruluşları var. Gidiyorlar, hayvanların altına taş yaptırıyorlar. Hayvanın altına çakıl konur mu? Barınakları açın. Biz bu hayvanlar doysun istiyoruz, kısırlaştırma merkezleri istiyoruz. Bu hayvanlar bizimle yaşasın istiyoruz. Bir kap yemek, bir kap su diyoruz. Hayvanın sevgiye ihtiyacı var. Türkiye’de hayvan hakları diye bir şey yok. Yalvarıyorum, şu hayvanlara bir el atın.”

İğdigül, Antalya’da madde bağımlısı çocukların rehabilite edildiği kurumda hayvanlar üzerine panel gerçekleştirdiğini kaydederek, “Hayvanların birbirleriyle olan iletişimleri, onların birbirine olan sevgi ve saygısını hep birlikte seyrettik. Çocuklar hep birlikte ağlamaya başladılar. Olay bittikten sonra bana dediler ki, ‘Bize zamanında bu sevgi verilseydi, bu sevgi tanıtılsaydı bizde ne bu madde alışkanlığı olurdu’ şeklinde bana sarıldılar” dedi.

İğdigül, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine de seslenerek, kendilerinin çocuklara hayvan sevgisini anlatabileceğini sözlerine ekledi.

Belediyede zabıta olarak çalışmış olan İğdigül’ün arkadaşı Kazım Çağın ise, insanların hayvanlarla birlikte yaşamayı öğrenmesi gerektiğini belirterek, “Sokakta yaşayan köpekleri, sokağı savunuyor. Bu bir insanlık sorunudur. Engelli çocuklara köpek sevgisi öneriliyor” şeklinde konuştu.