ANKARA (AA) - HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, "Zergele köyünde tespitlerimiz sırasında çok açık ve net bir dille bugün nasıl burada parmakların tetikten çekilmesi çağrısını yapıyorsak Kandil eteklerinde de bu açıklamamızı yaptık. Şiddet ve çatışmanın kan, gözyaşı ve yıkım dışında başka bir sonuca götürmeyeceği çağrımızı orada da yineledik" dedi.

Baydemir, HDP Genel Merkezi'nde, Irak'ın kuzeyindeki Zergele'de yaptıkları incelemelere ilişkin raporu basınla paylaştı.

HDP MYK Üyesi Hatice Altınışık, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür'den oluşan heyetle 4-6 Ağustos'ta Kandil ve Süleymaniye'de incelemelerde bulunduklarını anlatan Baydemir, Zergele'de yaralananları Erbil Valisi Nevzat Hadi ile hastanede ziyaret ettiklerini ve köy halkıyla görüştüklerini söyledi.

Görgü tanıklarının bombayı "kazan bombası" olarak nitelendirdiğini ifade eden Baydemir şöyle konuştu: 

"Sesinden ve yaratmış olduğu tahribatın büyüklüğünden hareketle bu tespiti yapmışlardır. Yine görgü tanıkları ikinci saldırıda çok kısa aralıklarla dört ayrı patlamanın olduğunu ve bu patlamalara da yine uçaktan roketlerin yol açtığını söylediler. Üçüncü saldırı da yine birden fazla uçaktan atılan en az dört ayrı füzeyle yani patlamayla gerçekleşmiştir."

Zergele'nin PKK kampı olarak lanse edildiğini söyleyen Baydemir, Kandil'in 100'e yakın sivil yerleşim birimi olan çok geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu, PKK'nin yerleşim yerlerinde barınmadığını öne sürdü.

- Raporda yer alan tespitler ve sonuç 

Zergele'nin, hükümetin resmi açıklamalarının aksine PKK kampı değil, sivil bir yerleşim yeri olduğunun görüldüğünü ileri süren Baydemir, bombardıman sonucu hayatını yitirenlerin sivil ve silahsız insanlar olduğunu iddia etti.

"Kürdistan bölgesi resmi makamlarının hava operasyonlarını desteklediğine dair açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını" öne süren Baydemir,  "Bilakis görüştüğümüz tüm makamlar, hava saldırılarından ve doğurduğu sonuçlardan duydukları rahatsızlıkları açıkça ifade etmişlerdir. Sivillerin katliamıyla sonuçlanan TSK'nın hava saldırısının siyasi sorumluluğu Türkiye hükümetindedir. Hava saldırısının doğurduğu hukuki sorumluluk silsilesi içerisinde bulunan, talimatı veren, uygulayan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren tüm sorumlular hakkında huzurunuzda suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi. 

- "Hamile olduğunu teyit edemedik"

Osman Baydemir, hava operasyonlarının ilk günlerde sosyal medyada yer alan hamile kadın fotoğrafının doğru olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı. Baydemir, kadının kilosundan dolayı bu şekilde görüldüğünü, hamile olduğunu "teyit etmediklerini ve ispatlamadıklarını" dile getirdi.

Heyet adına herkese çağrıda bulunan Baydemir, "İvedilikle parmaklar tetikten aynı anda çekilmelidir ve çift taraflı tahkim edilmiş ateşkes zeminine dönülmelidir. Zira ölümlerle geçirmiş olduğumuz her bir gün çatışmasızlık zeminine dönmeyi zorlaştıran günlerdir. Bu itibarla da kimin elinden ne geliyorsa bu minvalde çaba içinde olması çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili resmi makamların açıklamalarını dinlediklerini anlatan Baydemir, şöyle devam etti:

"Bölgesel yönetimin gerek bizimle yönettiği görüşmeler ve gerekse bizden önce kamuoyuna verdiği demeçler Davutoğlu'nun tüm beyanlarını çürütmektedir ve gerçeğe aykırı beyanlar olduğunu ortaya koymaktadır. Peki neden böyle? Bu saldırının ortaya çıkardığı vahim tablodan hareketle görüyor ve okuyoruz ki bu saldırının bir diğer amacı da Kürdistan bölgesindeki yerel dinamikler de karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Bir tuzak daha kurulmak isteniyor. Kürt siyasi dinamiklerinin bu tuzağı boşa çıkaracaklarına inanıyorum. Boşa çıkarmaları çağrısında bulunuyorum."

- Barzani'nin açıklamaları

Baydemir, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin uluslararası basına yansıyan "PKK bölgeyi terk etmeli, sivil halka zarar veriyor" şeklinde açıklamalarının görüşmede gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Oradaki bütün dinamikler bir kez daha Çözüm Süreci'nin çözüm ve müzakere perspektifinin hatta Dolmabahçe mutabakatı çerçevesinde yeniden masaya oturulması temennisini, bu konuda üzerilerine düşerse katkı sunma isteklerini defalarca tarafımıza ifade ettiler." 

 Baydemir, "Süleymaniye ve Erbil'de PKK ve KCK yöneticileriyle görüşmeniz oldu mu?" sorusuna, şöyle cevap verdi:

"Herhangi bir yetkiliyle bu manada temasınız olmadı. Zergele köyünde tespitlerimiz sırasında çok açık ve net bir dille bugün nasıl burada parmakların tetikten çekilmesi çağrısını yapıyorsak Kandil eteklerinde de bu açıklamamızı yaptık. Şiddet ve çatışmanın kan gözyaşı ve yıkım dışında başka bir sonuca götürmeyeceği çağrımızı orada da yineledik."

Baydemir, Zergele'de kaç kişinin öldüğü ve yaralandığına ilişkin soruya "Zergele'deki saldırıda maalesef 8 sivil ve silahsız insan hayatını yitirdi. 27 yaralıya bizzat biz ulaştık" yanıtını verdi.