BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin reform hamlesi kapsamında bir süre önce sözünü ettiği teknokratlar hükümeti için siyasi gruplardan yeterli desteği almadığı belirtiliyor.

İbadi, ülkede yolsuzlukla mücadele edebilmek ve hizipçilikten kurtulmak amacıyla teknokratlar hükümeti kurmak istediğini açıklayarak, bunun için ülkedeki siyasi gruplardan teknokrat aday belirleyip kendisine sunmalarını istedi.

"İbadi, hizipleşmeye devam ediyor"

Şii din adamı Mukteda es-Sadr'a bağlı El-Ahrar Grubu Milletvekili Resul et-Tai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hizipleşmeye dayalı hükümet kurulmasını reddettiklerini ifade ederek, "İbadi'nin siyasi gruplara teknokrat aday belirlemeleri için yazı göndermesi yeni kabinede de hizipleşmeye devam edileceği anlamına geliyor" dedi.

Sadr'ın çağrısı üzerine gelecek cuma günü yapılacak sivil itaatsizlik eylemi için hazırlıklar yürüten komisyonun üyesi Ahmet Halaf da Sadr'ın, İbadi'nin siyasi partiye bağlı eğiliminden vazgeçemeyeceği ve teknokratlar hükümetini kurmada başarılı olamayacağı kanısına vardığını söyledi.

Irak Başbakanı İbadi, 9 Şubat'ta ülkede yolsuzlukla mücadele edebilmek ve hizipçilikten kurtulmak amacıyla teknokratlar hükümeti kurmak istediğini açıklamış, bu çerçevede iki gün önce teknokratlar hükümeti için siyasi gruplardan aday belirleyip göndermelerini istemişti.