NİĞDE (AA) - İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, MOBESE kameralarının birçok suçun aydınlatılmasında önemli rolü olduğuna işaret ederek, "Bütün şehirlerimiz ve ilçelerimizde önümüzdeki yıldan itibaren MOBESE'ler yenilecek. Dolayısıyla ilçelerimizde de MOBESE'ler kurulacak, birtakım asayiş olaylarının önüne geçilecektir" dedi.

 Niğde Üniversitesi (NÜ) Mühendislik Fakültesi ek binasının temel atma töreninde konuşan Öztürk, Türkiye'nin ürettiği teknolojiden katma değer sağlamasının önemine işaret etti.

Başkalarının ürettiğini taklit ederek varılabilecek sonucun sınırları zorlamaya başladığını ifade eden Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yapılacak şey yapılmakta olan çalışmalara yenilerini ilave etmektir. Bundan kastım şudur, Türkiye 2000'li yıllarda milli gelirinin binde 0,46'sını araştırma geliştirmeye ayırırken milli geliri 3'e katlanmış olmasına rağmen neredeyse yüzde 1'e ulaşacak seviyede araştırma geliştirmeye pay ayırmaktadır. Bu ayrılan paraların kullanılmasında aracı kurumlardan biri TÜBİTAK'tır. Bu kurumdan en fazla yararlananlardan ve paydaşlarından biri Niğde Üniversitesidir. Özellikle belirtmek isterim, makine mühendisliğinin geçmişte çok başarılı sonuçlar verdiğini biliyoruz. Diğer bölümler de hakeza. Bu çalışmaları ancak biz üniversitelerle yaparak çalışarak sonuçlandırabiliriz. Mühendislik fakültesinin buna katkı sağlayacağını düşünüyorum. Burada öğrenciler, asistanlar, öğretim üyeleri ve onların ürettiği bilgilerden yararlanan sanayi ve organize sanayi bölgesi ile çok iyi işlere imza atılacağına inanıyorum."

Bakan Öztürk, inşa edilen binanın, öğrencilerin daha kaliteli eğitim almasına katkı sağlayacağını belirterek, "hayırlı olmasını" diledi.

-"Yerinde Güvenlik Hizmeti" 

Niğde Emniyet Müdürlüğü bünyesine 10 yeni araç ve 4 motosikletli polis ekibinin katılması dolayısıyla düzenlenen törende de konuşan Öztürk, "Yerinde Güvenlik Hizmeti" konusunda bilgiler aktardı.

"Yerinde Güvenlik Hizmeti" adıyla yürürlüğe giren düzenlemeyle yaşlı, hasta ve mağdurların, bulundukları yerde ifadesine başvurulabileceğini anlatan Öztürk, "Binin üzerinde uygulama oldu. İster şikayetçi ister mağdur olsun eskiden vatandaşlar karakollara çağrılırdı. Şimdi bu uygulama vatandaşın ayağına götürüldü. Ciddi mağduriyetler yaşanmıştı. Bu uygulamanın vatandaşlar tarafından duyulmadığını biliyorum. Altı aylık bir uygulama. İnanıyorum ki zaman geçtikçe vatandaşlarımız bundan haberdar oldukça bu hizmetten daha fazla yararlanılacak" ifadesini kullandı.

-"MOBESE'ler yenilenecek"

Bakan Öztürk, Türkiye genelinde MOBESE kameralarının yenileneceğini belirterek, "Bütün şehirlerimiz ve ilçelerimizde önümüzdeki yıldan itibaren MOBESE'ler yenilecek. Dolayısıyla ilçelerimizde de MOBESE'ler kurulacak, birtakım asayiş olaylarının önüne geçilecektir. MOBESE kamerası, suçun aydınlatılmasında çok önemli bir teknik hizmet" şeklinde konuştu.

Bakan Öztürk, daha sonra Vali Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve diğer yetkililerle 112 Acil Çağrı Merkezini ziyaret etti.