İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2014 yılının ilk 9 ayını kapsayan “İnsan Hakları İhlalleri Raporu”na göre, 9 ayda 13 bin 396 hak ihlali yaşandı.

İHD Diyarbakır Şubesi’nin, 9 aylık süreyi kapsayan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri İnsan Hakları İhlalleri Raporu düzenlenen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu. Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şube Sekreteri Abdusselam İnceören ve şube yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Bilici, çözüm sürecinin gelişmesiyle birlikte başta bölge halkı olmak üzere Türkiye’de bulunan tüm halklarda yaşanan savaşın son bulacağı ve yıllardır beklenen barışın tesis edileceği konusunda ümitlerin arttığını kaydetti. Ancak aradan geçen yaklaşık 2 yıllık sürede sorunun çözümü konusunda hükümetten beklenen adımların atılmamasının ümitsizliğe yol açtığını ifade eden Bilici, özellikle hükümetin çözüm sürecinde kullanmış olduğu dil, meseleye yaklaşım tarzı, çözümden beklediğini kamuoyu ile paylaşmaması ve süreçle birlikte bölgede yapımına hız verilen karakollar ile bölgede askeri hareketliliğin artmasının sorunları derinleştirdiğini kaydetti.

Gündemlerindeki en önemli sorunlarından birinin de hasta tutuklular olduğunu aktaran Bilici, cezaevlerinde 228’i ağır 578 hasta tutuklunun bulunduğu öne sürdü.

Ekim ayında Kobani protestoları sırasında yaşanan olaylara ilişkin hazırladıkları raporun bilançosunu da açıklayan Bilici, olaylarda 42 kişinin hayatını kaybettiğini, 56’sı çocuk bin 128 kişinin gözaltına alındığını, 34’ü çocuk 221 kişinin tutuklandığını ve 801 kişinin yaralandığını kaydetti. 3 kent, 4 merkez ilçe ve 21 ilçede sokağa çıkma yasağı kararı alındığını aktaran Bilici, Diyarbakır ve Batman’da 407 kişiye ise idari para cezası verildiğini belirtti.