İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nce hazırlanan ’2009-2014 yılları arasında sınır hatlarında vurulanlar raporu’ açıklandı. Raporda, son 5 yıl içerisinde sınır hatlarında vurulan 110 kişinin hayatını kaybettiğine, 130 kişinin ise kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak şekilde yaralandığına dikkat çekildi.

İHD Diyarbakır Şubesi’nce, Uludere olayının yıl dönümü nedeniyle hazırlanan ’2009-2014 yılları arasında sınır hatlarında vurulanlar raporu’ açıklandı. Konuya ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Uludere olayının üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek, katliamın faillerinin halen bulunmadığını vurguladı. Daha sonra rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilici, son 5 yılda sınır hatlarında yaşanan ölüm ve yaralanmaları konu edindikleri bir rapor hazırladıklarını ifade etti. Sınır hatlarında, özellikle de son yıllarda gündeme gelen ölüm ve yaralanma olaylarına ilişkin inceleme ve araştırmalarda bulunduklarına dikkat çeken Bilici, yaşanan her 3 olaydan 2’sinin ölümle sonuçlandığını gördüklerini kaydetti.

"İHLALLERLE İLGİLİ SORUŞTURMALAR BAŞLATILMALI"

Raporun genel bilançosuna bakıldığında son 5 yılda 100’ün üzerinde insanın hayatını kaybetmiş olduğunu, yine onlarca insanın kalıcı fiziksel tahribatlarla karşı karşıya kalabilecek şekilde ağır yaralandığının görüldüğüne dikkat çeken Bilici, sınır hatlarında yaşanan hareketlilikte, insanların vurularak yaşam haklarının ihlal edilmesinin yasal bir hakkın kullanımı olarak görülmesinin, yaşam hakkı ihlallerinde artış yaşanmasına neden olduğunu diye getirdi. Konuya ilişkin taleplerinin olduğunu da aktaran Bilici, bunları şöyle sıraladı:

"Roboski katliamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak, cezalandırılmalıdır. Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hattında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır. Savaş ve göç sebebiyle sınır hatlarına yakın bölgelerde yaşanan silahlı çatışmalar sebebiyle, sınır hattına yakın bölgelerde yaşayan insanların güvenlikleri sağlanmalıdır. Savaş ve göç sebebiyle sınır hatlarına yakın bölgelerde yaşanan silahlı çatışmalar sebebiyle, ülkemize mülteci veya sığınmacı talebi ile gelen insanların güvenlikleri sağlanmalıdır. Sınır hatlarında bekletilmemeli ve geçişlerine kusursuz izin verilmelidir."

5 YILDA 110 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Bilici’nin değerlendirmelerinin ardından hazırlanan rapor açıklandı. Raporda, son 5 yıl içerisinde sınır hatlarında açılan ateş sonucu 110 kişinin hayatını kaybettiğine, 130 kişinin de kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak şekilde yaralandığına dikkat çekildi. Raporda, hayatını kaybedenlerden 31’inin çocuk, 5’inin kadın olduğuna da işaret edildi.