KAYSERİ (AA) - Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan "Kayseri ile Okuma Projesi" kapsamında, bin 62 okuldaki tüm öğrenciler 2 yılda 3 milyon kitap okudu.

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Necdet Taş Anadolu Lisesi'nde en çok kitap okuyan öğrencilerin ödüllendirildiği törende, 2 yıl önce hayata geçirdikleri projeyle, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırılması konusunda çok önemli mesafe aldıklarını söyledi.

İl genelinde tüm öğrencilerin her gün eğitim öğretim saati içinde 20 dakika kitap okuduğunu belirten Çandıroğlu, kitapların okullardaki öğretmenler tarafından belirlendiğini ve çocukların gelişimine katkı sağlayacağı düşünülen eserlerin tercih edildiğini vurguladı.

Projeyle her öğrencinin en azından okulda kitap okumasını sağladıklarına dikkati çeken Çandıroğlu, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz her gün 20 dakika okuyarak, 2 yıl içinde toplam 3 milyon kitap bitirdi. Bu, kitap okuma alışkanlığının kazandırılabilmesi açısından çok önemli bir rakam. Günlük 20 dakika kitap okuyan bir öğrenci, yılda 7 bin 300 dakika kitap okumuş oluyor. Bu süre sonunda öğrenci, yaklaşık 1 milyon 460 bin kelime okuyor. Bu da 200 sayfalık 29 kitaba karşılık geliyor. Bu da kitap okuma alışkanlığının kazanılması için yeterli bir sayı."

Okuma alışkanlığının öğrencinin okul başarısını etkilediğini anlatan Çandıroğlu, etkin okuyan ve okuduğunu anlayan öğrencinin başarı seviyesinin yükseldiğinin belirlendiğini bildirdi.

Okuma alışkanlığının matematik, fizik gibi sayısal derslerin kolay anlaşılması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Çandıroğlu, şunları kaydetti:

"Araştırmalar, okuma alışkanlığına sahip bir öğrencinin, okuma alışkanlığı olmayan aynı zeka düzeyinde bir öğrenciye göre matematik problemini yüzde 35 daha hızlı çözdüğünü ortaya koymaktadır. Bu, bir saatlik sınavda öğrencinin 20-25 dakika gibi çok önemli bir zaman kazanması anlamına geliyor. Okuma alışkanlığı, öğrencilerin not ortalamalarına da yansımaktadır. Araştırmalar, okuma alışkanlığı, seviyesi yükseldikçe öğrencilerin not ortalamasının da yükseldiğini gösteriyor."

Çandıroğlu, daha sonra, bir yıl boyunca en fazla kitabı okuyan 3 öğrenciye hediye çeki verdi. Diğer öğrencilere de kitap hediye edildi.