ESKİŞEHİR (AA) - Milli Mücadele dönemindeki İkinci İnönü Zaferi'nin 94'üncü yıl dönümü, Eskişehir'in İnönü ilçesinde törenle kutlandı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan törende, askeri bando eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Tuna, törendeki konuşmasında, milli mücadelenin en çetin mücadelelerinin geçtiği İnönü Savaşları'nın Türk milletinin son ölüm kalım savaşı olduğunu, ülkenin Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğduğunu söyledi.

İnönü Zaferi'nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadesiyle, "Yalnız düşmanın değil, milletin makus tarihinin yenildiği" en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu vurgulayan Tuna, şöyle konuştu:

"Eşine az rastlanır kahramanlıkların yaşandığı İkinci İnönü Zaferi, büyük bir azim, inanç ve fedakarlıkla kazanılan istiklal mücadelesinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu zaferle yüce milletimizin egemenliğinde bağımsız bir Türk devleti kurulması ve topraklarımızın düşman işgalinden kurtarılma süreci hızlanmıştır. Bu zaferle, Türk milletinin vatanı ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda önünde hiçbir gücün duramayacağına tarih bir kez daha şahit olmuştur."

Konuşmanın ardından yapılması planlanan halk oyunları gösterisi ve mehteran takımı konseri, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi nedeniyle iptal edildi.