ANKARA(AA) - Başkentte 3 Mart'ta başlayacak "4. Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi" ile Türkiye’deki anne ve bebek beslenmesine dair sorunların çözümüne ilişkin görüşler paylaşılacak.

Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfınca (YİSAV) 3-5 Mart günleri arasında gerçekleştirilecek kongrede, ilk bin gündeki yanlış ve yetersiz beslenmenin, insan yaşamının ilerleyen yaşlarında yol açabileceği hastalıklar gündeme getirilecek.

YİSAV yetkilileri, bu dönemdeki beslenme yanlışlarının hipertansiyon, kalp hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, astım, akciğer hastalıkları, psikiyatrik rahatsızlıklar, erken menopoza girme ve bazı kanser türlerine neden olabildiğine dair bilimsel çalışmalara dikkati çekti.

Dünyada her yıl 5 yaş altında ölen 7.6 milyon çocuğun yüzde 35’inin kötü beslenme kaynaklı kaybedildiğine, yaklaşık 170 milyon çocuğun kötü beslenme nedeniyle tam potansiyellerini kullanamadığına işaret eden vakıf yetkilileri, kongrenin Sağlık Bakanlığınca desteklenen ve sivil toplum kuruluşları ile özel sektör işbirliğinde düzenleneceğini ifade etti.

Yetkililer, kongrede, Türkiye’deki anne ve bebek beslenmesine dair sorunların çözümüne ilişkin görüşlerin paylaşılacağını bildirdi.