İSTANBUL(AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, "Sürekli yaptığımız ikazları AB dikkate almadı. AB ülkelerinde illegal göçün milyonu aşması üzerine alarm çanları çalmaya başladı" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Beykoz'daki Türk-Alman Üniversitesini ziyaretinde yaptığı konuşmada, AB üyeliğine başvuru tarihinden bugüne Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını ve önemli kazanımlar elde ettiğini anlattı.

Suriye'de yaşanan terör ve savaş durumu nedeniyle mülteci konumuna düşen kişilere kucak açan Türkiye'nin, diğer ülkelere insanlık dersi verdiğini vurgulayan Bozkır, Türkiye'nin hudutlarını tarihi boyunca zor durumda olan insanlara açtığını söyledi.

-"Sorunu birlikte çözmeye çalışalım" -

AB ülkelerine 3,4 yıldır, "Biz insaniyet namına bunu yaptık ve bir süre sonra öyle bir noktaya gelecek ki, tablo farklı olacak. Her depremin artçı sarsıntıları, artçı depremleri vardır. Büyük depremden sonra tsunami tehlikesi vardır. İllegal göç adeta bir tsunami gibi olacaktır. Bir müddet sonra Avrupayı vuracaktır" şeklinde uyardıklarını ifade eden Bozkır, mülteci sorununu sadece belirli ülkelerin çözmesi veya mültecilere bazı ülkelerin kapılarını açmasını beklemenin sorunu daha büyük hale getireceğini kaydetti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, mülteci sorunun birlikte çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İllegal göçün milyonları aşması halinde sadece bu sorunla Türkiye'deki kampları methederek, sadece Türkiye'nin, Ürdün'ün ve Lübnan'ın bu sorunun üstesinden geleceğini zannederek hareket edemezsiniz. Gelin bu sorunun köklerine kadar gidelim. Sorunu birlikte çözmeye çalışalım, sorunun büyümemesini sağlayalım. Sürekli yaptığımız ikazları AB dikkate almadı. AB ülkelerinde illegal göçün milyonu aşması üzerine alarm çanları çalmaya başladı. Ne yapacağını bilememek, sıkıntıları panik havası içinde çözmeye çalışmak, sağlıklı ortamda alınacak kararların alınmaması nedeniyle bu günlere gelindi. Sadece göç dalgasında değil, terör konusunda da haklı çıktık. Türkiye ne kadar terör varsa hepsiyle ayrı ayrı bir mücadele etmiş bir ülke. AB ülkelerinin 'şu terör örgütü bana zarar veremez, ona dokunmayayım', 'bu bana biraz zarar verir, ona azıcık dokunayım', 'bu hiç zarar vermez, ona dokunmayayım', 'bu zarar verir onunla mücadele edeyim' dediler. Terör öyle bir şey ki, aynı kaynaktan büyür, aynı organizasyon şemaları içinde çalışır, hemen hemen aynıdır ve silah kaynakları aynıdır. 'Bu ayrımı yaparsanız terör tsunamisi de Avrupa'yı vurur' dedik ve bunu da dikkate almadılar. Sonra bunda da haklı çıktık."

-"Türkiye'nin tavrının ardından bakış açıları değişti" -

Volkan Bozkır, AB ülkelerinin yaşanan göç dalgalarının ardından panik havasına kapıldıklarını ifade etti. AB'nin "size bir miktar para verelim, göç sorunu bitsin gitsin" yaklaşımında olduğunu anlatan Bozkır, şunları kaydetti:

"Biz 'Burası Türkiye Cumhuriyeti, bizim paraya ihtiyacımız yok' dedik. 'Eğer sorunu çözeceksek birlikte çözelim. AB üye olmak için çaba sarf eden ülkeyiz, aile içinde olduğumuzu hissettirirseniz, çok daha kolay çözeriz, önce birbirimizi anlayalım.' Türkiye'nin bu tavrının ardından bakış açıları değişti. 11 yıldır çağrılmadığımız zirve toplantılarına çağrılmaya başlandık. Zirve toplantıların birincisi yapıldı, şimdi ikinci yapılacak. Bunlar önemli aşamalardır. Kıbrıs sorunu da çözülürse AB'de 13 fasıl daha açılabilir ve bütün fasılları iki ay içinde açacak konumdayız. AB müzakerelerinde önemli ilerleme var. Türkiye bakımından bu ilişkinin iki taraf için de yararlı olacağını bildiğimiz ve öyle olduğunu düşündüğümüz için üzerimize düşeni yapıyoruz. Karşılıklı olarak bu çerçevede yürüyoruz.

Muhabir: Selami Küçükoğlu