ESKİŞEHİR (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'in Mihalgazi ilçesindeki bir camide görev yapan imam Eyüp Sabri Avdan, vatandaşlara sigarayı bıraktırmak için yoğun çaba harcıyor.

Yaklaşık 20 yıldır imamlık görevini sürdüren 48 yaşındaki Avdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde vatandaşlara sigara alışkanlıklarını bıraktırma konusunda bir misyon yüklendiğini ve bunun için yoğun bir çaba gösterdiğini anlatarak, bu hareketinin de çevredeki vatandaşlar tarafından büyük mutlulukla karşılandığını dile getirdi.

Görev yapmış olduğu yerlerde hacca, umreye giden kişilere veya farklı ortamlarda bulunan vatandaşlara sigarayı bırakma yönünde teşviklerinin olduğunu anlatan Avdan, şöyle konuştu:

"Bunun karşılığını aldım. Yaklaşık 8-10 kardeşimize bu yolla sigarayı bıraktırdım. Kendimi sigaraya bıraktırmaya adadım çünkü sigara hem topluma hem de kişiye zararlı. Sigara ile ilgili çeşitli kitapları araştırdım ve sigara içenlerin tıbbi yönden çok büyük kayıplar yaşadığını öğrendim. Kardeşlerimi öyle bir sıkıntıdan kurtarmak için bu dünyada alışkanlıklarından vazgeçirmek, onları caydırmak için uygun bir dille ve onları kırmadan yapmaya gayret ediyorum."

- "Cumhurbaşkanımız tertemiz bir nesil hediye ediyor"

Avdan, boş vakitlerinde Sakarıılıca Mahallesi'nde caminin yanındaki kahvehanede bulunan cemaati ziyaret edip, sigarayı bırakmaları konusunda telkinlerde bulunduğunu da bildirdi.

Sigarayı bıraktırma konusundaki isteğinin herkes tarafından iyi karşılandığını anlatan Avdan, "Bu sayede camimizin cemaatinde de bir artış oldu. Gençler ağırlıklı olmak üzere sayımız arttı. Kişinin sigarayı bırakma yönünde sabretmesi, irade sahibi olması ve dua etmesi lazım" diye konuştu.

Avdan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sigara konusundaki tutumunu olumlu karşıladığını dile getirerek, "Büyüklerimizin getirmiş olduğu sigarayı bırakma konusundaki yasalarla insanlar nefes almaya başladı. Oksijeni bol tertemiz bir nesli Cumhurbaşkanımız bize hediye etmiş oluyor" dedi.

- Sigarayı bırakanlar mutlu

İmam Avdan'ın çabalarıyla sigarayı bırakan cami cemaatinden Mehmet Ergül (46), artık daha mutlu bir yaşam sürdüğünü bildirdi.

Ergül, 2005 yılında hac görevini yerine getirmeye giderken imam Avdan'ın kendisine sigarayı bırakması konusunda telkinlerde bulunduğunu vurgulayarak, "Hocamızın söylediklerini dinledim ve yıllarca esiri olduğum sigarayı onun sayesinde Mekke'de bıraktım ve bir daha ağzıma sürmedim. Kendisinden Allah razı olsun. Bana gerçekten çok büyük bir iyilik yaptı. Hocamızı tüm ilçe olarak çok seviyoruz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Ali Özsoy (58) da imam Avdan'ın kendisiyle konuşmasının ardından 7 yıldır sigara kullanmadığını ve çok rahatladığını ifade etti.