Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Tatlar Belediyesi’nde görev yaparken alacaklarını tazmin edemedikleri gerekçesiyle dava açan 9 işçinin hakları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından teslim edildi. İşçilerin avukatı Niyazi Kalay, alınan kararın emsal nitelikte olduğunu bildirdi.

2004 ve 2005 yılında, Tatlar Belediyesi’nde görev yaparken işçi alacaklarını alamadıkları gerekçesiyle dava açan 9 işçi, bu davanın sonucunu kısa süre içerisinde aldılar. Ancak 2009 yılına kadar işçilere ödenmesi gereken tazminat ödenmedi. Farklı gerekçelerle ödenmeyen alacaklar için işçilerin avukatı Niyazi Kalay tarafından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) konuyu anlatan bir başvuru yapıldı.

AİHM İnsan Hakları Komisyonu tarafından karara bağlanan başvuru sonucunda her bir işçiye 8 bin ile 9 bin TL arasındaki alacakları ödenecek.

Av. Niyazi Kalay, 2004 yılından beri süren dava ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“2004-2005 yıllarında 9 işçi arkadaşımız alacaklarını alamadıkları gerekçesiyle bizim vasıtamızla dava açtı. Dava kısa süre içerisinde sonuca bağlandı. Ancak ilgili birimler, tazminata ilişkin tüm girişimlerimize rağmen işçilerin alacaklarını ödemedi. Karar işçilerin lehine olmasına rağmen 2009 yılına kadar herhangi bir ödeme yapılmadı. 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk. Mahkeme ile bağlantılı görev yapan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığı, 30 Mayıs 2014 tarihinden itibaren başvuruların sonuçlarını bizlere ulaştırdı. Kararın dayandırıldığı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ilgili maddelerince işçiler haklı bulundu ve tazminatlarının ödenmesine karar verildi. Bu karar emsal nitelikte bir karardır ve sonuca bağlandığı için bizleri sevindirmiştir. Bu konuda sonuç bekleyen işçi kardeşlerimiz bir nebze olsun sevinmişlerdir.”

AİHM tarafından alınan kararda ise özetle şu bilgilere yer verildi:

“Müracaat edenin tarafı olduğu hukuk yargılaması sonunda verilen nihai kararın makul süre içerisinde bihakın icra edilmediği anlaşıldığından, adil yargılama hakkı ihlal edilen müracaat edene, kesinleşmiş mahkeme kararlarının usule uygun ve tam olarak icra edilme hakkına ilişkin AİHM’nin yerleşik içtihatları göz önüne alınarak hakkaniyet ölçüsünde tazminat ödenmesine, karara bağlanan tazminat miktarının 3 ay içerisinde Adalet Bakanlığı tarafından ödenmesine karar verildi.”