KUDÜS (AA) - 1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Şeyh Raid Salah, İsrail'in 85 gündür açlık grevinde olan Filistinli Gazeteci Muhammed el-Kıyk'ı sistematik olarak öldürme operasyonu yürüttüğünü belirtti.

Kıyk'ı ziyaret için gittiği El-Afule Hastanesi'nden zorla çıkarılan Salah, hastanenin önünde AA muhabirine gazetecinin sağlık durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kıyk'ın ölümle yaşam arasında gidip geldiğini ifade eden Salah, şöyle konuştu:

"İsrail emniyet kurumları ve hükümeti sistematik öldürme operasyonu yürütüyor. Bu nedenle Filistinli grupların açlık grevinin 85'inci gününde hızlı ve güçlü şekilde müdahale etmesi gerekir. Filistinli gazeteci, bir iskelete döndü ve uyarılara neredeyse hiç tepki vermiyor. İnme belirtileri var. Açlık grevinin doğası gereği sağlık durumunun risk barındırdığı biliniyor. Ayrıca Kıyk sağlık kontrolü yaptırmayı kabul etmiyor."

-"Arap gençler açlık grevine girecek" -

Kıyk'a destek olmak için açlık grevine girdiklerini öğrenen İsrail güçlerinin çılgına dönerek kendilerini ve Kıyk'ın diğer ziyaretçilerini zorla dışarı çıkardığını anlatan Salah, şiddetin bununla da sınırlı kalmadığını ve beraberindeki açlık grevi yapan 3 gencin gözaltına alındığını, birinin ise ciddi şekilde dövüldüğünü ifade etti.

Salah, "Gelecek saatlerde çok sayıda Arap genç, Arap yöneticilerin de katılımıyla açlık grevi yapacak" diye konuştu.

-Kıyk: Direnişim özgür veya şehit olmadan sonlanmayacak-

Salah, Kıyk'ın kendisine vasiyet niteliğinde bir mesaj bıraktığını ve bu mesajda, açlık grevini Filistin halkına yapılan zulmü sonlandırmak, Filistin davasını uluslararası topluma taşımak amacıyla yaptığını, ailesine ve arkadaşlarına özlemlerini ifade ettiğini, kendisine destek olan herkese teşekkürlerini sunduğunu, direnişinin özgür veya şehit olmadan sonlanmayacağını belirttiğini aktardı.

Muhabir: Ayşe Sümeyra Aydoğdu