2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için son viraja girildi. Yargıtay önümüzdeki günlerde 2 davayı karara bağlayacak. Çıkacak intibak kararı, milyonlara 355 liraya varan zam yolunu açacak...

Milyonlarca emekli intibak zammı beklentisi içinde. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için son viraja girilmiş durumda. Bu konuda Yargıtay'ın vereceği karar belirleyici olacak. Eğer intibak kararı çıkarsa, emeklilere 355 liraya varan zam yolu açılacak. 2000'den önce emeklilere verilen intibak zammı 2 derneği harekete geçirmişti. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ile İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED), bu düzenlemeden 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların da yararlanması için yargı sürecini başlatmıştı. Bu davalarda idare mahkemelerinden olumsuz karar çıktı ancak umutlar bitmedi. Her 2 dernek de kararı temyiz etti. Davalar halen Yargıtay gündeminde. Yargıtay, idare mahkemesinin kararını ya onaylayacak ya da bozacak. Bozması durumunda idare mahkemesi davayı yeniden görecek. İdare mahkemesi eğer kararında direnirse, son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. 

DÜZENLEME YAPILACAK
Yargıdan intibak yönünde karar çıkarsa, bunun 2000 yılı ve sonrasında emekli olan herkesi kapsaması için düzenleme yapılması gerekecek. İlk intibakta, 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişi 50 ila 355 lira arasında zam almıştı. Yeni intibak hayata geçerse, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların da bu aralıkta zam alması bekleniyor. Emekli dernekleri ise süreçten umutlu. TÜED, bu konuda, şu açıklamayı yaptı: "2000 sonrası emekli olanların aylıklarının da 6283 sayılı intibak kanunu hükümlerine göre yeniden hesaplanmasını istiyoruz. Süreç Yargıtay aşamasında bulunmaktadır. Dava ile talebimiz 2000 öncesi ve sonrası ayrımının yapılmaması yönündedir."

EMEKLİYE 5'Lİ KAZANÇ
Bu yıl hayata geçirilen müjdeler, emekliler için 5 farklı gelir artışının yolunu açtı. 3 zam ceplere girdi, promosyon ve Temmuz artışı sırada.

Emekliler, bu yıl hükümetin müjdelerini hayata geçirmesiyle ekstra zam imkanları elde etti. Normalde SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yılda 2 kez enflasyon zammı ve memur emeklilerine de toplu sözleşmede belirlenen artış yansıtılırken; yapılan düzenlemelerle yeni gelir imkanları yaratıldı. SSK ve Bağ- Kur emeklilerine Ocak'ta yüzde 3.86'lık enflasyon artışına ek olarak 100 lira seyyanen zam yapılırken; emekli olup halen Bağ- Kur kapsamında çalışanlardan yapılan yüzde 10'luk kesinti kaldırıldı. Tüm emeklilerin bankalardan promosyon alması için de süreç hızlandırıldı. İşte emeklilerin bu yıl aldığı ve alacağı ödemeler: 

SSK-BAĞKUR EMEKLİLERİ : 
 Ocak'ta maaşlara yüzde 3.86 enflasyon zammı yapıldı. 
 Yine Ocak'ta 100 lira zam maaşlara yansıdı. 
 Halen Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşındaki yüzde 10'luk kesinti kaldırıldı. Bu sayede sağlanan yüzde 11.1 gelir artışı, bu ay maaşlara yansıdı. 
 Banka promosyonunda sona yaklaşıldı. Görüşmelerde şu an 3 yıllık dönem için 900 liraya ulaşıldı. Ödemelerin yaz aylarında başlaması planlanıyor. 
 Temmuz'da maaşlar yeniden artacak. Maaşlarda bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılacak. Uzmanların tahmini yüzde 4-5.

MEMUR EMEKLİLERİ :
 Ocak'ta maaşlar toplu sözleşme kapsamında yüzde 6 artırıldı.
 Yüzde 0.90 enflasyon farkı da Ocak maaşlarına yansıtıldı.
 Halen Bağ-Kur kapsamında çalışanların
maaşındaki yüzde 10'luk kesinti kaldırıldı. Yüzde 11.1'lik artış, maaşlara Mart'ta yansıdı.
 Bu yaz başlaması beklenen promosyon ödemelerinden memur emeklileri de yararlanacak.
 Temmuz'da maaşlara toplu sözleşme kapsamında yüzde 5 zam yapılacak. Ayrıca ilk 6 aylık enflasyon yüzde 6'yı aşarsa, bu da maaşlara yansıtılacak..
Takvim