İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Konseyi Şeref Plaketi ile ödüllendirildi. Plaket takdim töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği’ne bir ’İzmir mesajı’ göndererek “Yaşanan tüm ertelemelere rağmen, biz başından beri, Türkiye’nin mutlaka bu birlik içinde yer alması gerektiğini savunuyoruz. İzmir olarak Avrupa Birliği’ne hazırız. Gelin İzmir’i sosyal projelerden kentleşmeye, tarımdan turizme birçok alanda Avrupa Birliği projelerini hayata geçireceğimiz bir ‘pilot kent’ olarak belirleyelim. İzmir’i, Türkiye’yi Birlik üyeliğine taşıyacak bir köprü haline getirelim. Biz böyle bir girişimin yerel yönetim ayağında üzerimize düşen her şeyi yapacak güç ve kararlılığa sahibiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin 1949 yılında üye olduğu Avrupa Konseyi tarafından “Şeref Plaketi” ile ödüllendirildi. Yabancı belediyelerle kardeş kent ilişkileri kuran ve Avrupalı ortaklarıyla ilişkilerini geliştirmek amacıyla çok geniş yelpazeyi kapsayan faaliyetlerde bulunan belediyelere verilen ödül için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde tören düzenlendi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onursal Üyesi Erich Fritz, 2014 yılı şeref plaketini, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na takdim etti.

Törendeki konuşmasına, İzmir’i onurlandıran plaket nedeniyle Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne teşekkürle başlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Avrupa Konseyi gibi, temel kuruluş felsefesi içinde yerel demokrasi, sosyal uyum, sürdürülebilir kalkınma ve çevre gibi değerlerin yer aldığı bir kurumdan böyle bir ödülü almak, bizim için ayrıca önem taşıyor. Gururluyuz, çünkü yaşam kalitesi ve yetişmiş insan gücüyle, Türkiye’nin Batı’ya en yakın kentinde yaşıyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda Türkiye kamuoyunda Avrupa Birliği’ne olan inancın azaldığını da anlatan Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İzmir olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine ciddi katkı sağlayacağımıza eminiz. Ancak emin olamadığımız şeyler var: Örneğin Avrupa Birliği’ne tam üye olarak alınıp alınmayacağımızı gerçekten bilmiyoruz. Zaten o nedenledir ki, yakın zamana kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından Batı ile entegrasyonda önemli bir sembol, ulaşılabilecek bir hedef olarak algılanan Avrupa Birliği, tam üyelik takvimindeki ‘sonu gelmeyen ertelemeler’ nedeniyle, maalesef ülkemizdeki hararetli savunucularını birer birer kaybetmeye başladı. Kamuoyu nezdinde, Avrupa Birliği’ne olan inanç giderek zayıfladı. Nasıl zayıflamasın? Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yaptığımız ortaklık başvurusunun üzerinden tam 55 yıl geçti. O günden bugüne dünyamızda o kadar çok şey değişti ki! Duvarlar ve rejimler yıkıldı; devletler ortadan kalkıp devletler kuruldu. İletişim teknolojisi akıl almaz boyutlara ulaştı. İnsanoğlu Mars’a ulaşıp kuyruklu yıldız üzerine modül bile indirdi. Ama Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkisi hala bıraktığımız noktada.”

’’İZMİR PİLOT KENT OLSUN’’ ÖNERİSİ

Avrupa Konseyi aracılığıyla, Avrupa Birliği’ne İzmir’den mesaj gönderen Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaşanan tüm ertelemelere rağmen, biz, Avrupa Birliği perspektifinin, Türkiye’nin geleceği için son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Başından beri, Türkiye’nin mutlaka bu birlik içinde yer alması gerektiğini savunuyoruz. Daha da önemlisi, İzmir olarak Avrupa Birliği’ne hazırız. Gelin İzmir’i sosyal projelerden kentleşmeye, tarımdan turizme birçok alanda Avrupa Birliği projelerini hayata geçireceğimiz bir ‘pilot kent’ olarak belirleyelim. İzmir’i, Türkiye’yi Birlik üyeliğine taşıyacak bir köprü haline getirelim. Biz böyle bir girişimin yerel yönetim ayağında üzerimize düşen her şeyi yapacak güç ve kararlılığa sahibiz. Ve diyoruz ki, Avrupa Birliği, bu 55 yıllık öyküyü artık mutlu sonla noktalasın. Ama bu nokta, ortak işbirliği ve başarıları anlatan yepyeni cümlelerin de başlangıcı olsun. Avrupa, gerçek anlamda o zaman ‘Birlik’ olacaktır. Avrupa Birliği’nin kuruluşunda çok önemli görev üstlenen ve siyasi konularda hayli inisiyatif sahibi olduğunu bildiğimiz Avrupa Konseyi’nin de, bu konuda gerekli çabayı göstereceğine inanıyorum.”

FRİTZ’DEN TEŞEKKÜR

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onursal Üyesi Erich Fritz, böylesine önemli bir ödülü sunmak üzere İzmir’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, kurumlar ve bireyler arası diyalogların güçlenmesinin, Avrupa’nın kültürel çeşitliliğine katkı sağladığını kaydetti.

İzmir’in kurduğu ortaklıklar ve geliştirdiği projelerin Avrupalı parlamenterlerin dikkatini çektiğini dile getiren Fritz, kentte sportif ve kültürel faaliyetlerin de yoğunluğunun takdir kazandığını söyledi.

İzmir’in dünyanın farklı yerlerinden kentlerle yakın ilişkiler içinde olmasının uluslararası işbirliğini güçlendirme yönündeki çabalarının kanıtı olduğunu belirten Fritz, “harika ve köklü kültüre sahip bu kentin vatandaşlarının, bu amaca katkı sağlayacaklarına eminim. İzmir kenti sakinleri, bu ödül için sizi kutluyorum. Geliştirdiğiniz anlayış, insanları bir araya getirme çabalarınız ve dostluk ruhu içinde yaptığınız her şey için teşekkür ederim. İzmirlilere teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum, kente güzel bir gelecek diliyorum” diye konuştu.

İZMİR ÖZEL BİR ŞEHİR

Avrupa Konseyi’nin temel görevinin, üye ülkelerde demokrasi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Parlamenter Meclisi’nin bu amaç doğrultusunda görev yaptıklarını ifade eden Fritz, “Türkiye’nin basına ve tüm kurumlara özgürlüğü sağlaması gerekiyor. Güçler ayrılığını ve demokratik hakları da sağlaması gerekiyor. Bütün bunları sağlayan kent, İzmir’de bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İzmir çok özel bir şehir, bunu bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

KARDEŞ KENTLERDEN KUTLAMA

Törende Başkan Kocaoğlu’na İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş kentlerinden kutlama mesajları geldi. Xiamen (Şamen) Belediye Başkanı Liu Keqing (Çin), Balti Belediye Başkanı Vasili Panciuc (Moldova), Tapma Belediye Başkanı Bob Buckhorn (ABD), Bremen Senato Başkanı Jens Böhrnsen (Almanya), Sousse Belediye Başkanı Mohamed Mokni (Tunus), Mostar Belediye Başkanı Ljubo Beslic (Bosna-Hersek), Split Belediye Başkanı Ivo Baldasar (Hırvatistan), Kırcali Belediye Başkanı Hasan Azis (Bulgaristan), Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter (KKTC) gönderdikleri kutlama mesajlarında İzmir’in Şeref Plaketi almasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Konseyi tarafından “Şeref Plaketi” ile ödüllendirildiği törende klasik müzik dinletisi ve zeybek gösterisinin yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası da Avrupa-Türkiye temalı bir konser verdi.

AVRUPA ŞEREF PLAKETİ NEDİR?

Avrupa Konseyi, üyesi olan yerel ve bölgesel idareleri ödüllendirmek amacıyla 1955 yılından bu yana Avrupa Ödülü programı uyguluyor. Buna göre birinci aşamada (İlk başvuru) ‘Avrupa Diploması’, ikinci aşamada ‘Avrupa Şeref Bayrağı’, üçüncü aşamada ‘Avrupa Şeref Plaketi’ ve son aşamada ‘Avrupa Ödülü’ veriliyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi ile bu komiteye bağlı Avrupa Ödülü Alt Komitesi; katıldığı uluslararası projeler, kardeş kentlerle kurduğu iyi ilişkiler, uluslararası kuruluşlara üyelikleri ve Avrupa farkındalık etkinliklerinde gösterdiği başarı nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ödüle layık gördü.