İş arayanlarla, işverenleri buluşturmayı amaçlayan İzmir 3. İstihdam Zirvesi Kültürpark Fuar Alanı 3 No’lu holde ziyaretçilere kapılarını araladı.

İş arayanlara firma yetkilileriyle doğrudan görüşme, staj ve iş başvurularını iletme fırsatı bulabilecekleri İzmir 3. İstihdam Zirvesi’nin açıldı. Açılışa İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Dr. Süleyman Sırrı Aydoğan, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, ve İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, Rifat Sait katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, çağımızın en büyük problemlerinden biri olan işsizlik problemini hatırlatarak zirvenin önemine vurgu yaptı. Kabak, zirvenin istihdam ve eğitim açısından kaynak teşkil etmesinin önemli olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "İstihdam zirvesi bu yılda ilklere imza atacaktır. Kadınlar öğrenciler ve gençler İŞKUR fuarından yararlanacak. İŞKUR olarak hedeflerin yerine getirilmesi için istihdam sevdalıları olarak çalışıyoruz. Zirve sayesinde sırf işe yerleştirdiğimiz kişi sayısı 3286’ya erişmiştir. İşsizlik sadece bir kurum ve kesim tarafından giderilebilecek bir sorun değildir. Tüm tarafların bu konu hakkında yapması gerekenler vardır.”

“YÜZDE 20’LİK ORANI AŞAN BAŞKA ÜLKE YOK”

Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya da istihdam meselesinin gelişmekte olan ülkelerin ve gelişmiş tüm ülkelerin meselesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Geldiğimiz noktayı ortaya koyması açısından ticaret odalarımızın, sanayi odalarımızın üniversitelerimizin yaptığı çalışmaların hangi konuma geldiğini bilmemize fayda sağlıyor. İŞKUR’un 2002 yılı içerisinde yaptığı çalışmalarla iş sahibi yaptığı insan sayısı 65 bin iken, 2013 yılında 671 bin, 2014’ün ilk 9 ayında 650 bine ulaşmış olması elbette önemsenecek bir başarıdır. Bu başarı tüm ülkemize ait bir başarıdır. 2009’larda Türkiye’de işsizlik oranının 12.5’ten bugün itibariyle 9.8’lerde olması bu ülkenin gençlerinin başaracağının en bariz göstergesidir. Yine 2007-2014 yılları arasında iş gücüne katılım oranıyla dünyada yüzde 20’lik oranı aşan ülke yoktur. Sadece ve sadece Türkiye 23.9’luk iş gücüne katılım oranı gerçekleştiren, en güçlü anlamda iş gücüm piyasasını yönlendiren aktör olmuştur. İŞKUR işverenlerimizin talep ve isteklerin bizzat kendileriyle görüşmek üzere 12 mayıs 27 haziran tarihleri arasında 129 bin 60 iş yerimizde yüz yüze görüşmelerde hangi vasıflarda elemana ihtiyaç oldukları tespit edilmiştir. Bu bağlamda İzmir’imizde de 6 bin 239 esnafımız görüşme yapılarak İzmir’in ihtiyaç duyulan iş gücü gerçekleşmiştir.”

İŞSİZLİK SORUNUNA ÜÇ ADIMDA ÇÖZÜM

Küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomik ilişkilerde sosyal ve siyasal alanlarda köklü değişikliklerin işsizlik gibi sorunların da derinleşmesine sebep olduğunu anlatan İzmir Valisi Mustafa Toprak, şunları söyledi: “İşsizlik sosyal bir sorun olarak çeşitli sosyal kesimleri derinden etkilemektedir. Sorunun çözümü için öncelikle işsizliği oluşturan nedenlerin araştırılması, mevcut yapının tespit edilerek eksikliklerin belirlenmesi ve bu eksikliklerin belirlenmesi için eylem planlarını yaparak önlemler alınması zorunludur. Hızlı nüfus artışından iş yaratma ve istihdam artırma amaçlı alt yapının sağlanamamasına kadar birçok faktörün yanı sıra iş gücünün sahip olduğu niteliklerle iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklerin örtüşmemesi işsizliğin başlıca nedenleri olarak bilinmektedir.”

Vali Toprak, bu konu hakkında birbiriyle ilişkili 3 sorunun önlerinde durduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan birincisi eğitim durumu yüksek olan gençler iş gücüne daha fazla katılmakta ve yeterli düzeyde yeni iş yaratılamadığından işsiz kalmaktadır. İkincisi eğitim sistemimiz ile iş gücü piyasası arasındaki ilişki ve etkileşim oldukça zayıftır. Eğitim-istihdam ilişkisinin zayıf olması iş gücü piyasasının arzuladığı nitelikte insan gücünün bulunmasını zorlaştırmaktadır. Birbirinden kopuk olarak yapılan faaliyetler ve farklı beklentiler sebebiyle okuldan istihdama geçiş etkili bir biçimde gerçekleşememektedir. Üçüncü sebep ise iş gücünün sahip olduğu niteliklerle iş gücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklerin örtüşememesidir. Bu alanda mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerine nem verilmesi büyüme ve istikrar açısından kaçınılmaz bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele kesimiyle zirvenin açılışını yaptı.

İŞ ARAYANLAR ZİRVEYE AKIN ETTİ

Zirveye akın eden ziyaretçiler de firmaların stantlarına akın etti. Firmaların insan kaynakları bölümüyle birebir görüşen ziyaretçiler, özgeçmişlerini doldurarak iş başvurusunda bulundu. Üniversiteden mezun olan ve iş bulmak için gelen vatandaşlar zirvenin büyük bir fırsat olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Üniversiteden mezunuz ve işsiziz. İş arıyoruz. Bu tarz zirveler kesinlikle yapılmalı. İş bulmak açısından çok iyi bir ortam. İzmir için iyi olmuş. İş bulmak için geldik. İnşallah iyi olur. İzmir iş bulma konusunda birazcık kıt. Bu tarz etkinlikler çok önemli ancak bundan da önemlisi sonuç. Bu zirvelerde geri dönüşüm yapılması çok daha önemli. Bu tarz etkinlikleri değerlendiriyoruz elbette ve firmalarla görüşüyoruz.”

İŞKUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

EN ÇOK İSTİHDAM SAĞLAYAN İŞLETME ÖDÜLÜ

HUGO BOSS, TESCO KİPA, MİGROS, DELPHİ, PETKİM, İZELMAN

EN ÇOK KADIN İSTİHDAMI SAĞLAYAN İŞLETME ÖDÜLÜ

HUGO BOSS, ELDOR, MİGROS, TESCO KİPA, DELPHİ, KFC,

EN ÇOK ENGELLİ İSTİHDAMI SAĞLAYAN İŞLETME ÖDÜLÜ

HUGO BOSS, MİGROS, DELPHİ, ABALIOĞLU YEM, PETKİM, TESCO KİPA

EN ÇOK İSTİHDAM GARANTİLİ KURS DÜZENLEYEN İŞLETME ÖDÜLÜ

KOD-A BİLİŞİM, MEGA ÇAĞRI MERKEZİ, HUGO BOSS, ASİSTT, RAMADA OTEL, TURKCELL

EN ÇOK İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI DÜZENLEYEN İŞLETME ÖDÜLÜ

BİM, MEDİCAL PARK, GATES POWERTRAİN, ZF LEMFORDER, İZMİR SENKROMEC, BAŞTAŞ DAYANIKLI TÜKETİM