İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Onlar sadece 'bir mega proje üreteyim' diye, Kılıçdaroğlu, bir şey üretir ama ne tarihi ne gelecek perspektifi vardır" dedi.

Davutoğlu, partisinin İzmir İl Başkanlığınca, İzmir Swiss Oteli'de düzenlenen "İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması"nda, "güzel İzmir'e" kavuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kente her gelişinde mutlaka sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu, İzmir'in çok köklü bir sivil toplum geleneğine sahip olduğunu vurguladı.

İzmir'in sivil toplum geleneğiyle buluşamayan siyasi iradelerin kente hizmet etmelerinin çok zor olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, yeni bir İzmir, yeni bir Ege ve yeni bir Türkiye'nin inşasında sivil toplumla birlikte olacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminde de en çok önem verdiği illerin başında İzmir'in geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu, ülkelerle şehirlerin yükseliş ve düşüşleri arasında doğrudan irtibatın olduğunu bildirdi.

"Öyle şehirler vardır ki o şehirlerin kader çizgilerini takip ederseniz o döneme hakim olan siyasi otoritenin, devletin de kader çizgilerini anlarsınız" diyen Davutoğlu, İzmir'in böyle bir kent olduğunu söyledi.

Tarih boyunca, İzmir'i elinde tutan ülkenin yükseldiği dönemlerde İzmir'in hep merkez konumda yer aldığını ifade eden Davutoğlu, bununla ilgili tarihte yaşananlardan örnekler verdi.

Başbakan Davutoğlu, "Cumhuriyetimizin kurulmasından hemen önce 22 Şubat'ta Gazi Mustafa Kemal'in İzmir Kongresi'ni tertip etmesi de ülkelerle şehirler arasındaki o paralellikte İzmir'in kendisine ait olan devletle birlikte nasıl beraber bir kader çizgisinde yürüdüğünü gösterir" diye konuştu.

İzmir'e hakkıyla sahip olan ülkenin Akdeniz'de söz sahibi olacağını ifade eden Başbakan Davutoğlu, "Akdeniz'de düzen varsa İzmir de o düzenle birlikte o devlete büyük güç katar. Düzensizlik varsa o düzensizlik içinde şehirlerin yükseliş iniş çizgilerinde de İzmir boşlukları doldurur ve kendi kaderini çizer" dedi.

 Başbakan Davutoğlu, milli tarih içinde de kentin yerinin özel olduğunu vurgulayarak, kentin etnik ve kültürel anlamda gelişimine ilişkin bilgi verdi. Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir devlet, zihninde bir vizyon varsa Anadolu ile Akdeniz ile ilgili bir vizyon varsa o vizyonu hayata geçirecek şehir İzmir'dir. İzmir'i ihmal eden hiçbir ülke Akdeniz'de etkili bir politika takip edemez. O bakımdan yeni Türkiye ve yükselen Türkiye etrafında son 12 yıl içinde elde ettiğimiz kazanımlar, Akdeniz'de önemli bir ülke olmanın ötesinde Afro-Avrasya'da merkez bir karaktere sahip olmak bakımından da önemlidir. O zaman ne yapılması lazım? Bu vizyonumuzun üç ana direği var İzmir ile ilgili, Türkiye'nin genelinde de. Birincisi, bütün bu tarihi geçmişin bize öğrettiği bir husus var, İzmir'in güçlü olması için hinterlandı yani Asya derinliğindeki bağlarının çok sağlam tahkim edilmesi lazım. 16. yüzyılda Halep-İskenderun hattındaki İpek Yolu'nun İzmir'e doğru Osmanlı egemenliğinde dönüşmesiyle birlikte İzmir'in önem kazanmasına başlamak üzere İpek Yolu'nun son iniş noktası İzmir olduğu dönemlerde, İzmir yükselmiştir. Anadolu ve Asya hinterlandı güçlü olacak, bu bir şart."

- Ülkelerin stratejik perspektifleri

Bu ekonomik şarta bağlı olarak Akdeniz ufkunun keskin olması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Bir yanıyla kuzey Afrika, diğer yanıyla Ortadoğu öbür yanıyla Balkanlar" diye konuştu. 19. yüzyılda devletin küçüldüğü dönemlerde bile İzmir'den 20 şehre feribot seferinin olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bugünlerde Türkiye'nin merkez ülke olduğunu yeni yeni keşfetmeye başlayanlar bu geçmişi bilmezler. Onlar sadece 'bir mega proje üreteyim' diye, Kılıçdaroğlu, bir şey üretir ama ne tarihi ne gelecek perspektifi vardır. Biz 'merkez ülke' dediğimizde Türkiye'nin Asya derinliği ile Avrupa ufku ve Akdeniz üzerinden Afrika açılımı arasında irtibat kurmayı anlarız ve biz bunu sadece teorik kitaplarda yazmadık, orada yazdığımız gibi hayata da geçirdik son 12 yıl içinde" diye konuştu. 

Son 12 yıl içinde Türkiye'nin çevresindeki bütün havzalarla bütünleşerek Asya derinliğindeki gücünü Avrupa'ya, Avrupa derinliğindeki etki gücünü Akdeniz üzerinden Afrika'ya açılımda kullanmak için çalıştıklarını belirten Davutoğlu, bu konudaki çalışmalardan da örnekler verdi.

Ülkelerin stratejik perspektiflerinin masa başında ya da bir takım ütopik proje iddialarıyla değil, alanda belirlendiğine dikkati çeken Başbakan Davutoğlu,  "Entegre bir şekilde, sizin demiryolları projenizle havayolları projeniz ulaşım hatlarıyla sanayi stratejiniz arasında bir irtibat yoksa bu bağı kuramazsınız" dedi.

-"Rafine bir şehir kültürü"

Bu kapsamda İzmir'e bakıldığında Anadolu üzerinden Asya hinterlandı ile İzmir'in irtibatlandırılması gerektiğini, kentin Akdeniz ufkunu açmak gerektiğini belirten Davutoğlu, kentin hayat tarzı itibarıyla rafine bir şehir kültürüne sahip olduğunu bildirdi. 

Kentin her zaman birçok farklı kültürü bünyesinde barındırdığını dile getiren Başbakan Davutoğlu, büyük, önemli şehirlerin gelenleri kendisine benzettiğini ve gelenlerle yeniden şekillendiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, "Yerel aktörlerle şehirle ilgili aktörlerle merkezi siyaseti yöneten siyasi irade arasında sağlam bir irtibat kurulamazsa ne kadar güçlü projeler geliştirirseniz geliştirin belli bir yerde akamete uğrar. İstediğiniz neticeyi almakta zorlanmaya başlarsınız. Nitekim son 12 yılda Türkiye'nin diğer şehirlerinde gözlenen hızda bir gelişmenin İzmir'e yeterince yansımamasında bu özellik çarpıcı şekilde kendini gösterir" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)