Cumhuriyetin 91. yıldönümü kutlamaları tüm yurtta olduğu gibi İzmir’de de coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ilk olarak sabah saatlerinde İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Org. Galip Mendi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu valilikte tebrikleri kabul etti. Valilikteki tebligatların ardından Cumhuriyet Meydanı’na taşınan bayram coşkusunda kutlamalarla ve resmi geçit töreniyle devam etti. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kutlama mesajı gönderdi.

“CUMHURİYET, TÜRK İNSANININ ÖNÜNÜ AÇMIŞTIR”

Karaman’da, maden ocağındaki kazada toprak altında kalan kişilerin sağ olarak çıkmasını dileyerek konuşmasına başlayan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ü, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Büyük önder Atatürk önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı tarihte az rastlanan bir zaferle sonuçlanmış ve sonuç olarak da cumhuriyetle taçlandırılmıştır. Cumhuriyet insanı ön planda tutan devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutan ve medeniyetin gelişimine katkı sağlamıştır. Cumhuriyet Türk insanının önünü açmış, modern dünyanın değerleriyle tanıştırmıştır. Böylelikle devletimiz gelişen bir devlet olma kıvancına erişmiştir. Ecdadımızın şanlı mücadelesi sadece geçmişimizin bir hatıra değil, aynı zamanda aydınlık geleceğimize yürüyüşümüzde bizlere ilham kaynağı olmaya devam etmelidir” diye konuştu.

Cumhuriyet’le birlikte İzmir’in de büyük gelişme kaydettiğini ve bu gelişimi devam ettirmek için çalıştıklarını aktaran Vali Toprak, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, tüm dinamiklerimizle İzmir’i dünya kenti yapmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda önemli yatırım ve hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar geçen 91 yıllık zaman içinde ülkemiz ve ilimiz gelişmiş bir seviyeye ulaşmıştır. Ancak, ülkemizin daha da gelişmesi için çaba göstermeli, bizden sonrakilere güçlü bir ülke bırakmak için çalışmalıyız. Cumhuriyet’in 91. yıldönümü aynı zamanda 1. Dünya Savaşı’nın 100 yılına denk gelmektedir. Bu da insanlık tarihinin en büyük yıkımlarından biridir. Türk milleti olarak bizim de tarafı olduğumuz 1. Dünya Savaşından alacağımız ders ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve askeri alanda güçlü bir devlet olmak, olmalıdır.”

Cumhuriyet meydanındaki kutlamalarda halk oyunları gösterileri ve şiir dinletileri sunuldu. On binlerce İzmirli bayram coşkusuna alkışlarıyla eşlik etti. Tören resmi geçidin ardından sona erdi.