İZMİR (AA) - İzmir’deki Gezi Parkı odaklı eylemlerde, Gündoğdu Meydanı'nda kurdukları çadırları kaldırmak isteyen polislere mukavemette bulundukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 5 lise öğrencisinin yargılandığı davaya devam edildi.

İzmir 4. Çocuk Mahkemesindeki duruşmaya, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 1 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası istenen öğrenciler katılmazken, avukatları Dinçer Çalım hazır bulundu.

Avukat Çalım, esas hakkındaki savunmasında, gösterilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 11. madde kapsamında barışçıl gösteriler olduğunu, polise mukavemet suçunun oluşmadığını belirterek, müvekkillerinin tümünün beraatini talep etti.

Hakim Cahit Kargılı, “suça sürüklenen çocuklar”ın “polise mukavemet” suçunu işlediklerine dair somut delil bulunmadığından beraatlerine, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaktan ise 3 ay 10'ar gün hapis cezasına hükmetti. Hakim Kargılı, 4 sanığın cezasının hükmünün açıklanmasını geri bırakırken, C.A.U. hakkında başka bir davadan böyle bir karar olduğu için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.

Avukat Dinçer Çalım, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

20 Haziran 2013 tarihinde, İzmir'deki Gezi Parkı eylemlerinde çadırları kaldıran polise karşı geldiği iddiasıyla suça sürüklenen çocuklar M.A.T, B.S, C.A.U, Z.M.K. ve M.E. hakkında dava açılmıştı.

M.A.T, 8 Temmuz 2013 günü İstanbul'da Gezi Parkı yakınlarında gaz bombası kapsülüyle başından vurulduğu ve bir ayı aşkın süre hastanede tedavi altında tutulduğu basına yansımıştı.