Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin Ekim Ayı Olağan Toplantısı ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları Paneli, Kocaeli’de gerçekleştirildi. Programa 75 belediyeden temsilciler katıldı.

Türkiye Jeotermal Belediyeler Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Paneli Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde gerçekleştirildi. 3 Büyükşehir Belediyesi, 9 İl Belediyesi, 59 İlçe Belediyesi ve 4 Belde Belediyesi olmak üzere toplam 75 belediyeden oluşan Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başiskele Kaymakamı Ali Partal, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz ile birliğe üye belediyelerin başkanları ve yöneticileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, “Bu gördüğünüz alan daha önce bir belde belediyesi idi. Eğer bugün Cumhurbaşkanımız olan, Başbakanımız, hükümetimiz buraları ilçe, Kocaelimizi Büyükşehir yapmasaydı biz bugün sizleri burada ağırlayamazdık. Bugün hamd olsun ilçemizde iki tane 5 yıldızlı otelimiz var. Bir tanesi de Kocaeli’nin ilk termal oteli. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz ki Başiskele’de yeni termal oteller açılmaya devam edecek. Bir belediye başkanı olarak görevimizin sadece yol yapmak, kavşak yapmak olmadığını, bir belediye başkanı olarak görevimizin marka şehirler yaratmak olduğunu bize Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız gösterdi. Allah’a hamd olsun ki bize Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı olarak İbrahim Karaosmanoğlu ile çalışmayı nasip etti. Başımızın sıkıştığı yerde bize destek çıkan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde bugün Başiskele sanayi şehri olarak anılmayı bıraktı ve turizmiyle, termal kaynaklarıyla anılır oldu” dedi.

Başiskele Kaymakamı Ali Partal, “Başiskele 2008 yılında 5 belde belediyesinin kapatılmasıyla kurulmuş bir ilçe. Nüfusumuz şu anda 76 binde ama 30 yıl içinde 250 bin nüfusa ulaşmak hedefiyle planlamalar yapıyoruz. Başiskele termal turizm kaynakları açısından çok zengin bir yer. Bu sebeple bölgemize yatırımcıların ilgisi çok fazla. Bölgemizde yine 2 bin 500 hektarlık bir alanda jeotermal çalışmalar devam etmekte. İnşallah 2023 yılında Başiskele doğal güzellikleriyle, jeotermal kaynaklarıyla anılır ve bir turizm kenti olur dileğindeyim” şeklinde konuştu.

Jeotermal Belediyeler Birliği Başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “Bizler her toplantımızda farklı bir üye belediyemizin misafiri olmaya özen gösteriyoruz. Gittiğimiz yerlerde aynı zamanda belediyemizin yaptığı hizmetleri de yerinde görme şansı buluyoruz. Toplantılarımızda arkadaşlarımızın da belediyecilik üzerine sohbetleri tecrübe paylaşımına olanak sağlıyor. Jeotermal kaynakları belki de dünyanın en iyi kullanan ülkesi olarak bu tecrübe paylaşımları çok önemli. Enerji konusu belediyelerin en büyük problemlerinden bir tanesidir. O açıdan bu toplantının konusu yenilenebilir enerji ile ilgili olarak belirledik” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “Bu konuda çok fazla bilgim olmadığı için bu toplantıya ilgi ile katılmayı istedim. Jeotermal çok önemli bir enerji kaynağımız. Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacını hepimiz biliyoruz. Türkiye’de çok önemli enerji kaynakları var. Ancak bu kaynakları kullanabilecek bilgimiz, altyapımız yoktu. Bu konuya olan ilgimiz arttı. Ben bundan böyle bu kaynaklarımızı çok daha verimli kullanabileceğimize inanıyorum. Bizim Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak tamamen güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını karşıladığımız 70 bin metrekarelik bir parkımız var. Sadece ilgi artsın diye bunu yaptık. Bunu görenler gidip evlerine, iş yerlerine yaptırıyor. Bu konularda Türkiye’nin tüm bölgelerinde önemli çalışmalar yapılabileceğine inanıyorum. Kocaeli’nin 1 milyon 700 bin nüfusu var. Sadece su idaresinin gerekli içme suyu arıtma tesislerinden veya atık su terfi merkezlerinden sadece bizim kullandığımız elektrik enerjisi aylık 3 milyon lira. Biz kendi enerjimizi üretmeye başladığımızda bunu yarıya indireceğiz. Yani yarısını geri alacağız. Maliyetleri de 4-5 yıl içerisinde kurtarmış olacağız. Bizler bu çalışmalara çok önem veriyoruz” dedi.

Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları Paneli yapılan konuşmaların ardından çeşitli sunumlar ve geziler ile devam etti.