KAYSERİ (AA) - Türkiye'nin önemli çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezlerinden Kayseri'nin Tomarza ilçesinde, bu yıl rekoltenin yüzde 20 civarında artması bekleniyor. 

Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Başkanı Metin Karalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl  kurdukları birlik faaliyetleri kapsamında 12 satış dükkanı, 1 laboratuvar ve kavurma eleme tesisini üreticinin hizmetine sunduklarını bildirdi.

İlçedeki toprak yapısı ve iklim koşullarının kabak çekirdeği üretimine çok uygun olduğuna işaret eden Karalar, bu nedenle üretim alanının her geçen yıl genişlediğini, Kayseri'nin Türkiye'nin en fazla çerezlik kabak üretimi yapılan yerlerin başında geldiğini kaydetti.

Karalar, Kayseri'de en fazla kabak çekirdeği üretimi yapılan yerin Tomarza ilçesi olduğunu, getirisinin fazla olması nedeniyle üreticilerin her geçen yıl daha fazla bu ürüne yöneldiğini söyledi.

Bu yıl hem üretim alanının arttığını hem de yağışların fazla olmasından dolayı rekolte beklentisinin arttığını aktaran Karalar, şöyle devam etti:

"Kabak çekirdeğinin yumuşak toprak yapısı isteyen bir özelliği var. Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüf bölgeye yayıldı. Bu da toprağın verimli olmasını sağladı. Bu nedenle kabak çekirdeği topraklarımızı çok sevdi. Üretim alanımız her geçen yıl genişliyor. 130 bin dekar civarında olan üretim alanı bu yıl yüzde 20 civarında arttı. Bu sene yağışlar da oldukça fazla oldu. Hem üretim alanı arttı hem de yağmurun fazla olması sonucu üretimde yüzde 20 artış bekliyoruz. Geçen yıl 5 bin 800 ton kabak çekirdeği hasat etmiştik. Bu sene 7-8 bin ton civarında kabak çekirdeği almayı bekliyoruz."

Karalar, çiftçinin geçen sene kabak çekirdeğinin kilosuna 8 liradan alıcı bulduğunu kaydetti. 

Ürettikleri kabak çekirdeğinin Türkiye'nin en iyisi olduğunu ifade eden Karalar, şunları kaydetti:

"Kalitesi birinci sınıf. Kabak çekirdeklerini gelip üreticiden alıyorlar. Kendileri eleyip firmalara gönderiyorlar. Ürünü bizden alan büyük firmalar ihracat yapıyor. Artık Kayseri Şeker Fabrikası da bizden alım yapacak. 4 ton kadar kabak çekirdeği  almayı düşünüyorlar. Ürettiğimiz kabak çekirdeğinin yarısını şeker fabrikası alınca, Tomarza kabak çekirdeğinde söz sahibi olacak. Bizim amacımız ilerde borsa kurmak. Kabak çekirdeğinin fiyatını buradan belirleyeceğiz." 

Karalar, kabak çekirdeğinin doğrudan gelir desteği uygulaması kapsamına alınmasını istedikleri de sözlerine ekledi.