KONYA (AA) - Türkiye'de göllerde balık neslinin korunmasına yönelik uygulanmaya başlanan denetimler, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde de sürüyor.

Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren çok sayıda su ürünleri kontrol teknelerine sahip ekiplerin, karadan ve göl üzerinden gerçekleştirdiği denetimlere jandarma ve emniyet ekipleri de destek veriyor.

Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda yasak dönemde kaçak avlananlara 2 bin 55 liralık idari para cezası uygulanırken, milli park olmayan göl ve iç sularda ise bu ceza belirtilen miktarın yarısı olarak uygulanıyor.

Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatlı su ürünü üretimi yapılan Türkiye'nin göl ve iç sularında her yıl balık neslinin korunması amacıyla çeşitli tarihlerde su ürünleri av yasağının uygulandığını belirtti.

Türkiye genelinde uygulanan bu yasağın Ege Bölgesi'nden başlayıp sırasıyla İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki göl ve iç sularda devam ettiğini vurgulayan Karşıyaka, "Şu anda Ege ve İç Anadolu Bölgesi'nde avlanma yasağı var. Bir süre sonra Doğu Anadolu Bölgesi de avlanma yasağına girecek. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde 15 Mart'ta başlayan 15 Haziran'a kadar sürecek su ürünleri av yasağı nedeniyle başlattığımız denetimleri sıklaştırdık" diye konuştu.

Bu denetimlere jandarma ekiplerinin de özellikle göl içerisinden destek verdiğini aktaran Karşıyaka, şunları kaydetti:

"Yapılan sıkı denetimlere rağmen kaçak avlanmanın tamamen önüne geçmek mümkün olmuyor. Kaçak avcılar yasak dönemde, serbest dönemde de ellerinde bulunan ve gözden çıkardıkları kullanımı yasak misina ağları özellikle sazlık alanların önüne sererek avlanmanın çabası içerisinde. Balıkların üreme dönemlerinde yumurtlama yapmak için kıyı kesimlerdeki sazlıkların içerisine girmesi gerekiyor. Kaçak avlananlar ise bu durumu fırsat bilerek yasak dönemde bu ağları sazlıkların önüne seriyorlar ki, balıklar sazlıklara giriş ve çıkışlarında yakalansın."

Karşıyaka, 3 kiloluk bir sazan balığının bir kiloya yakın yumurta bıraktığını, bunun da 750 bin ila bir milyon arasında yavru anlamına geldiğine işaret etti.