Kuşadası’nda kaçak hafriyat yapıldığı iddia edilen bir alış veriş merkezi inşaatındaki toprak kaymasını durdurmak için Kuşadası Belediyesi tarafından yollara ve bina önlerine serilen muşamba işe yaramadı. Önceki günden bu yana yağan yağmurla yaşanan toprak kayması nedeniyle Sanayi Sitesi bölgesinde ve çevre yolu üzerindeki Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinde 16 blokta 63 daire boşaltıldı. Site sakinleri otellere yerleştirildi. Bölgeye yakın diğer sitelerde oturanlar ise tedirgin.

Eylül ayında yağışlarla birlikte toprak kayması yaşanan Kuşadası Sanayi Sitesi karşısındaki çevre yolu üzerindeki, Başterziler şirketine ait alış veriş merkezi inşaatının çevresinde aynı olumsuzluk artarak devam ederken, çevrede yaklaşık 20’ye yakın sitede bir kez daha panik yaşıyor. Bir caminin de bulunduğu Kadınlar Denizi Mahallesi’ne bağlı bölge Kuşadası’nın en yoğun yerleşim merkezleri arasında yer alıyor. Cami ve 20’ye yakın sitenin önündeki inşaat kazısında dün yeniden başlayan toprak kayması üzerine gece olay yerine gelen Kuşadası Belediyesi ekipleri, önlem olarak yola muşamba sermişti. 2 ay arayla aynı yerde yaşanan toprak kaymasına karşı yola ve bina önlerine muşamba sererek önlem alan belediyenin kendileriyle dalga geçtiğini savunan çevredeki sitelerin yöneticileri, korkudan uyuyamaz hale geldiklerini belirterek, tedirginliklerini ifade etmişti.

- 85 DAİREDEN 63’Ü BOŞALTILIP, MÜHÜRLENDİ

Önceki gün başlayan toprak kaymasını engellemek amacıyla belediyece yola serilen muşambalar işe yaramadı. Önce bölgedeki tüm sokaklar araç giriş ve çıkışı yasaklandı, ardından da bölgedeki Mustafa Adalıoğlu Camisi ibadete kapatıldı. Önceki günden bu yana yağan yağmurlar nedeniyle muşambalarla birlikte yol ve binalarda meydana gelen kayma ve yarılmalar devam edince, heyelan bölgesinde bulunan Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinde 16 bloktaki 85 daireden 63’ü boşaltıldı ve bu dairelerde oturan aileler kış günü evlerinden tahliye edildi.

- BÖLGEDEKİ DİĞER SİTELER DE TEHLİKE ALTINDA

Muşamba seren ancak çözüm bulamayan belediye ekiplerinin uyarısıyla evleri boşaltılan vatandaşlardan 223 kişiden 182’si kendilerine temin edilen otellere giderken, yaşananlara da isyan etti. Yaşadıkları rezaletin trajedi halini aldığını kaydeden site sakinleri, belediyeyi Nisan ayından beri defalarca uyardıklarını ancak hiçbir önlem alınmadığını, yağmurlarla birlikte felaketin kapılarını çaldığını söylediler. İki aydır yaşanan ve kendilerini tedirgin eden toprak kaymalarının tek sorumlusunun belediye yönetimi olduğunu söyleyen site sakinleri; “Toprak kaymasını önlemek için yola muşamba seren zihniyetten ne beklenir” diye tepkilerini dile getirerek, “ Defalarca uyardık ama belediye bizi dinlemedi. Bu inşaat iddia edildiği gibi geçen yıl değil, Nisan ayında başladı. Zaten inşaat henüz başlamadı. İnşaat yapmak amacıyla hafriyat çalışmasına Nisan ayında başlandı. Defalarca şikayet ettik. Sonradan öğreniyoruz ki bizim şikayetlerimiz üzerine göstermelik mühürlemeler yapılmış ama şikayetlerimizin hemen ardından bu inşaata ruhsat verilmiş. İnşaat ruhsatı yetmemiş, bir de hafriyat çalışması için ayrı bir ruhsat verilmiş. Bu inşaatın dışında hemen yakında yine çevre yolu üzerinde bir başka inşaat daha var. Ayrıca, 3 ay önce burada da kanalizasyon hattı patladı. Belediye 3 aydır bu kanalizasyon hattını tamir etmedi. Toprak kayması meydana gelince, ekipler hemen geldi, kanalizasyon hattını tamir etti. Ancak 3 aydır kanalizasyon suyu da binaların altına akıyor. Burada hafriyat çalışmalarına hangi akılla izin verildi anlamakta zorlanıyoruz. Belediyemiz kazıyı durdurma yerine bizimle dalga geçer gibi yola muşamba sererek önlem aldı. Bu gün belediyenin serdiği muşamba ve altındaki topraklar çukurun üzerinden aşağıya kaydı. O muşambalar şimdi aşağıda çukurda su tutuyor. Belediye Başkanı buraya geldi, buradaki inşaatlarda hafriyat çalışmalarının izinli olmadığını ve buranın mühürlü olduğunu söyledi. Oysa yaptığımız araştırmada mühürleme işleminin ardından buraya ruhsat verildiğini öğrendik. Yaşadığımız felaketin tümü belediyenin suçu. Belediye zamanında tedbirsizliğe izin veriyor. Kayma oluyor. Kimse gelip bizi dinleme zahmetinde bile bulunmuyor. Burada yaşayanlar otellere taşınıyor. Bu yaşadıklarımızın ötesinde evlerimizi garantiye alalım. Artık, kimse evlerimizi sigorta ettirmiyor. Böyle rezalet olur mu” dedi.

- BELEDİYE İNŞAATIN RUHSATSIZ OLDUĞUNU AÇIKLADI

Bölgede inceleme yapan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise belediye ekiplerinin Kaymakamlık ve afet işleri ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda evlerde tehlike yaşandığının belirlenmesi üzerine tahliye kararı verildiğini söyledi. Oldukça sıkıntılı olduğu gözlenen ve muşamba sererek toprak kaymasına engel olamayan Belediye Başkanı Özer Kayalı yaptığı açıklamada, “Toprak kayması sonucu üzücü bir olay yaşanmaması için Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı ve Belediyemizce bölgede tehlikeli sayılabilecek konutların tahliyesi kararlaştırılmıştır. Vatandaşlarımızın can güvenliği birinci önceliğimiz olduğu için, Mücella Emgin Sitesi, Dergah Sitesi ve Özgün Sitesinde risk taşıyan konutlarda kalanlar geçici bir süre Belediyemiz olanaklarıyla misafir edileceklerdir. Üniversiteler ile İl Afet İşleri ekiplerinin hazırlayacağı raporlar doğrultusunda yapılacak çalışmalar ile ilgili kesin karar verilecektir. Zemin hareketliliğine neden olduğu sanılan 2013 ada 26 parseldeki fore kazık ve inşaat çalışmalarıyla ilgili olarak, belediyemiz ekiplerince iki kez işlem yapılmıştır. Ruhsatsız ve kaçak olarak fore kazık yapıldığı, arazinin hafredilerek zemin bozulduğu gerekçesi ile 08.05.2014 tarihinde mühürlenmiş, 09.05.2014 tarihinde yapılan kontrolde yapının yapımına devam edildiği saptanarak ikinci kez mühürlenmiştir. Yapılan mühürlemelere rağmen faaliyetlerini sürdüren inşaat sorumluları hakkında 09.05.2014 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur “ dedi.

- MÜHÜRLEMEDEN 15 GÜN SONRA İNŞAATA RUHSAT VERİLMİŞ

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın hafriyat çalışması sırasında toprak kayması meydana gelen inşaatın kaçak olduğunu ve iki kez mühürlendiğini açıklamasının ardından, inşaata Özer Kayalı yönetimindeki belediye tarafından mühürleme işleminden 15 gün sonra ruhsat verildiği ortaya çıktı. Toprak kayması nedeniyle evlerinden tahliye edilen site sakinleri Ahmet Özkan ve Nuri Şenel tarafından yapılan açıklamada, “ Yaşadığımız rezaleti mahkemeye taşımak ve haklarımızı korumak için araştırma yaptık. Belediye Başkanı Özer Kayalı bize gelerek, inşaatın kaçak olduğunu ve mühürlendiğini, ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Bizde inşaat şirketini mahkemeye vermek için evrak toplamaya başladık. Ancak, yaptığımız araştırmada inşaata kaçak olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından ruhsat verildiğini öğrenince dünyamız yıkıldı. Meğer Belediye Başkanı bize yalan söylemiş. Edindiğimiz bilgilere göre, bu şirket alış veriş merkezi yapmak üzere 15 Kasım 2013 tarihinde bir önceki belediye yönetimi döneminde başvuruda bulunmuş. Ancak tevhid işlemi ve bölgenin zemin durumu nedeniyle ruhsat verilmemiş ve bu durum bir yazıyla kendilerine bildirilmiş. Daha sonra belediye yönetimi değişince bu firma Nisan ayı içerisinde burada hafriyat çalışmasına başladı. Hemen belediyeye şikayette bulunduk. Belediye 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde burada mühürleme işlemi yaptı. Ancak inşaattaki çalışma ve hafriyat işleri yine devam etti. O sırada aynı gün belediye savcılığa da suç duyurusunda bulunmuş. Ancak ne hikmetse Özer Kayalı başkanlığındaki aynı belediye yönetimi iki kez mühürleyip, suç duyurusunda bulunduğu inşaata 23 Mayıs 2014 tarihinde ruhsat vermiş. Yaz boyunca ayrıca inşaat yasağı olmasına rağmen buradaki çalışmalar hiç bur kural tanımadan devam etti. Defalarca şikayette bulunduk ama kimse bizi dinlemedi. Ayrıca bu firmaya Eylül ayında ilk toprak kayması meydana gelince Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından da ayrı bir hafriyat ruhsatı verilmiş. Yaşananlar tam bir trajedi halini aldı. Belediye yönetimi ihmal ve kontrol etmemesinin faturası başka yerlere kesmeye çalışıyor. Ancak bu işin tek suçlusu belediyedir “ dediler.