Ülkemizin ana gündem maddelerinden birisini oluşturan kadına yönelik şiddet konusu masaya yatırılıyor. Konya Valiliği öncülüğünde başlatılan, ‘2017-2020 Dönemi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konya İl Eylem Planı’ çerçevesinde, yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililerin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Başta kadına şiddetin önlenmesi olmak üzere tüm kesimlere yönelen her türlü şiddete karşı tedbirler alınması yönünde yürütülecek faaliyetler ve buna bağlı olarak üretilecek projeler hakkında bilgi veren Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürü Cemil Paslı, eylem planı çerçevesinde basına da önemli görevler düştüğünü söyledi. Paslı konuşmasına şöyle devam etti. “Şiddet bize göre; çocuğun anne karnına düşmesiyle başlayan ve kısır döngüyle bir ömür boyu devam eden bir acılı bir süreç.Şiddetin önlenmesi çalışmaları her açıdan birbirine denk ve uyumlu evliliklerin gerçekleştirilmesi ile başlamalıdır. Kaliteli bir evlilik sevgi ve muhabbet dolu bir aile hayatını netice verecektir. Sevgi ve muhabbet dolu, şiddetten uzak bir ailede yetişen bireyler asla şiddete başvurmazlar. Evlilik yollarının kolaylaştırılması, evlenecek adayların evlilik öncesi,anne baba eğitimi gibi eğitimlerle desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

Anne Baba Mahrumiyeti Şiddete Meyilli Yapıyor
Yapılan bilimsel araştırmalara göre şiddetin en büyüğü ve temeli özellikle çocuğun 0-3 yaş bandında anneden, babadan ya da her ikisinden kısmi veya tam zamanlı mahrum bırakılmasının altında yattığını ifade eden Paslı, “Anne ve babanın çocuğa; şefkat, muhabbet, merhamet ve özgüven verdiği anne-baba adaylarına öğretilmelidir. Anneye babaya, kısaca sevgiye, muhabbete, şefkate doymadan büyüyen çocuklar şiddete meyilli olurlar. 0-7 yaş arasındaki çocuklar anne baba yoksunluğu ya da yanlış anne baba tutumları çocukta ‘Oral Fiksasyon’ dediğimiz oral dönemde takıntı sendromuna neden olur ki başta şiddet olmak üzere olumsuz davranışların temelini oluşturduğunu” söyledi.

Kadına Şiddetle Mücadelede Basın Desteği
Kitle iletişim araçlarının kamuoyu oluşturma ve gündem belirlemedeki rolüne de değinen Paslı, “Medya’nın algı yönetimindeki rolü ve insanları yönlendirmedeki başarısı hiç kuşkusuz sosyal sorumluluk projelerinin de hayata geçirilmesinde önemli bir etken olarak yerini almaktadır.”dedi. Konya Valiliği öncülüğünde başlatılan 2017-2020 dönemi “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Konya İl Eylem Planı” çerçevesinde basına önemli görevler düştüğünün altını çizen Paslı, basın yayın kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmasına ilişkin bilgilendirici programlar ve spotlar yayınlaması,şiddete sıfır tolerans anlayışının yaygınlaştırılabilmesi bakımından önem arz ettiğini söyledi.Paslı, özelikle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ve “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” gibi özel gün ve haftalarda, basın yayın kuruluşlarınınüreteceği haber ve programlarla, söz konusu eylem planına destek vermeleri yönünde çağrıda bulunarak, konuyla ilgili basın yayın kuruluşlarına gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını da sözlerine ekledi.