ESKİŞEHİR (AA) -  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, kalp krizi sırasında gelişen ölümcül çarpıntıların tedavisinde yakma ve dondurma işlemlerinin (ablasyon) hayat kurtarıcı olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Orlando eyaletinde geçen hafta Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde iki konuşma yapan ve iki de başkanlık görevi üstlenen Görenek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp krizi nedeniyle ölümlerin en çok kalbin karıncıklarından kaynaklanan çarpıntılardan meydana geldiğini belirtti.

Görenek,  bu çarpıntıların önlenmesi için kriz sırasında tıkalı damarın balon ve stentle mümkün olduğu kadar çabuk açılması gerektiğini söyledi.

Tıkalı damarı açmak için vakit kaybedilmemesinin önemine değinen Görenek, "Unutmamalıyız ki damar açılıncaya kadar geçen her dakika, hatta her saniye içinde kalp kasları ölmeye devam etmektedir. Ölen kalp kaslarının yerine getirilmesi ise maalesef mümkün değildir. Damar açılınca hastanın ağrısı geçmekte, kalp kası ölümü durmakta ve kalp çarpıntıları da büyük oranda ortadan kalkmaktadır" dedi.

Görenek, bazı hastalarda damar açılsa bile ölümcül çarpıntıların sürdüğünü aktararak, bu durumlarda hemen şok verildiğini, ilaç tedavisi ile de çarpıntıların tekrarlamasının önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, "İlaçların yetersiz kaldığı durumlarda çarpıntıyı oluşturan odakların radyo dalgaları ile yakılması ya da dondurma işlemi (ablasyon) yapılabilmektedir. Ancak bu işlemler çok tecrübe gerektirmektedir. Yakma ya da dondurma işlemi ile ilaca cevap vermeyen hastaların ölümcül çarpıntıları tedavi edilebilmekte ve hayatta kalma şanslarını artmaktadır" değerlendirmesinde bulundu. 

Hastaların bir bölümüne kalp krizinin atlatılmasından sonra şoklamalı kalp pili de takılabildiğini söyleyen Görenek, böylece çarpıntı nedeniyle ölümlerinin büyük oranda önüne geçilmesinin olanaklı olduğunu sözlerine ekledi.