KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığınca kanserle mücadelede kullanılan Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi ve ek donanımından 10 adetinin Türkiye'ye kazandırılacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.

Dünyada bir yılda kanserden 8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Hatipoğlu, 30 milyon kanser hastasının da tedavi gördüğünün tahmin edildiğini dile getirdi.

Hatipoğlu, Türkiye'de ve dünyada kanserin başlıca ölüm nedeni olduğuna dikkati çekerek, kanser tedavisinde yeniliklerin, tedavi başarısında artış sağladığını aktardı. Kanser tedavisinde bilgi birikiminin yanında yüksek teknolojinin de önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, artık kanser mücadelesinde en modern, gelişmiş ve son teknolojiye sahip Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi ve ek donanımlarını kullanmaktadır. Son dört yıl içinde bu yüksek standartlı cihazlardan 36 adet Genel Müdürlüğümüzün yaptığı ihalelerle Edirne'den Van'a kadar eğitim ve araştırma hastanelerimize kazandırılmıştır. Bunlardan 27 tanesi hizmet vermekte olup, 9 tanesinin de kurulumu başlangıç aşamasındadır. Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu'nun; 'kanser savaşında dünyada kullanılan en son teknoloji neyse kendi vatandaşımıza da onu kullanmalıyız' öngörüsüyle bu yıl için de 10 adet Lineer Akseleratör Radyoterapi Sistemi ve ek donanımları alınması planlanmıştır."

En ileri teknolojik yapıya sahip tıbbi cihazları hastanelere kazandırarak, vatandaşların bu cihazlara rahat ulaşmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Hatipoğlu, hastanelere sağlanan tıbbi cihaz destekleri ve yetişmiş nitelikli uzmanlar sayesinde Türkiye'nin sağlık üssü olma yolunda hızla ilerlediğini bildirdi.