BURSA (İHA) – Bursa’nın tabiat harikalarından Karacabey longozunda çevre kirliliği ve bakımsızlık eko sistemi tehdit ediyor.

Türkiye’de sadece 5 yerde bulunan longoz (su basar) ormanlarının korunması Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gündemine geldi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ise Karacabey longozunu Avrupa koruma sistemine almayı planlıyor. Ancak Karacabey longozunda çöp ve moloz pislikleri, kanalizasyon suyu deşarjı, kirli dere akışı ve hayvancılık yapılması eko sistemi tehdit ediyor. Ziyaretçiler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile mahalli idarelerin tabiat harikası Karacabey longoz ormanlarına sahip çıkmasını istiyor.

Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalım Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Malyer, longoz ormanlarının çok nadir eko sistemler olduğunu belirterek, “Türkiye’de Sinop, Kırklareli, Sakarya, Samsun ve Karacabey’de mevcut bu alanlar mutlaka korunması gereken önemli eko sistemlerdir. Hatta Berlin Sözleşmesi’nde korunması gereken habitatlara sahip alanlar içinde longozlar da yer almaktadır. Karacabey longozunda kumda yayılma gösteren lavanta familyası ile göl soğanları çok yaygındır. Dünyada sadece bu alanda mevcut bu iki bitkinin bile muhakkak korunması gerekiyor. Bu alanlara çöp dökülüyor. Kanalizasyonlar akıtılıyor. Kocasu Deresi de bu su basar ormanların içerisinden geçerek Marmara’ya akıyor. Bu dere de Uluabat köyünün üst tarafından hem gölü, hem longozu kirleterek geçiyor. Kocasu’daki kirli sanayi atıkları geçen günlerde Uluabat Gölü kadar, Karacabey longozunu da kirletiyor. Bu özel alanda hayvancılık yapılıyor. Bazı alanlar ahır olarak işgal edilmiş. Betonarme binalar yapılmış. Karacabey longoz ormanlarının çevresinde hayvan çiftlikleri var ve evler yapılıyor" dedi.

Bu habitatların çevresinde çok çirkin görüntüler olduğuna dikkat çeken Malyer, "Karacabey longozunda Berlin Sözleşmesi’nde kayıtlı olan su eğreltisi sadece bu bölgede var. Aynı zamanda Balkan dış budak kızıl ağacı ve meşe kızıl ağaç ormanları bulunmaktadır. Türkiye’nin en iyi kızıl ağaç ormanı Karacabey longozunda bulunuyor. Kumul içerisinde karabaş bitkisi var, bu bitki endemik bir bitki. Bu kumulda sadece Türkiye’de birkaç yerde var, ama en güzel popülasyonlarını (yayılmasını) Karacabey’de görebiliyoruz. Bu bölge çirkin görüntülerden temizlenirse eko turizme kazandırabilir. Bugün İğneada ve Acarlar, eko turizme açılan alanlar olarak çok iyi örnek teşkil ediyor. Su basar ormanları çok fazla bilinmez. Karacabey’in en güzel yeri olan bu alan turizme açılarak daha güzel bir planlama ile gezi alanları oluşturulabilir. Eko turizm olarak İstanbul’un hemen yanındaki bu alana binlerce misafir gelebilir. Bu su basar ormanları tropikal bölgelerdeki yağmur ormanları gibidir. Bu bölgede ilkbaharda ve yazın çok güzel habitat olur. Nilüfer çiçekleri suların içerisinde açar. Bu enfes tabiat harikasını değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

Geçen hafta Kocasu Deresi’nin kirli akması ile birlikte Uluabat Gölü’nde toplu balık ölümleri de yaşanmıştı.