KARAMAN (AA) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesince (KMÜ) ‘Karaman İlindeki Su Kaynaklarının Toplam Alfa ve Beta Aktivitesinin Belirlenmesi’ konulu araştırma gerçekleştirildi.
Araştırma ile Karaman il merkezi ve ilçelerindeki içme suları ile nehir ve baraj göllerinden alınan toplam 30 su örneği üzerinde inceleme yapıldı.
Proje Yürütücüsü Kamil Özdağ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, yaptığı açıklamada, Karaman’daki suların toplam alfa ve beta radyoaktivitesi açısından güvenli olduğunu söyledi.
Böyle bir çalışmanın ilk defa bu kadar kapsamlı yapıldığını dile getiren Korkmaz, Karaman bölgesindeki su örneklerinden elde edilen toplam alfa ve beta aktivite konsantrasyon verilerinin gelecekte kullanılabilecek bir radyoaktivite veritabanına katkıda bulunacağını ifade etti.Dünyanın sahip olduğu tüm su kaynaklarında insan sağlığı ve çevrenin korunması için detaylı incelemeler yapıldığını hatırlatan Korkmaz, “Araştırma, Türkiye’deki içme sularının toplam alfa ve toplam beta değerlerin bilinmesi adına önemli katkılar sağlamıştır. Yapılan bu çalışmadan elde edilen verilerle gelecekte yapılacak araştırmalar karşılaştırılabilir ve aynı zamanda bölgenin radyolojik haritasının çıkarılmasında da bu bilgilerden yararlanılabilir” şeklinde konuştu.