Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Samsun-Çarşamba yolunda yapılan farklı seviyeli köprülü kavşak çalışmalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, dört kavşağın 18 Temmuz’da Samsun’da başlayacak olan 23. Dünya İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları öncesi hizmete girmesi için çalışmaların yoğun şekilde sürdüğü belirtildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Samsun-Çarşamba yolundaki Petrol Ofisi, Örnek Sanayi, Tekkeköy ve Havaalanı Köprülü Kavşaklarının yapım çalışmalarına dair basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Kurumumuz tarafından ihalesi yapılan Samsun-Çarşamba yolundaki Petrol Ofisi, Örnek Sanayi, Tekkeköy ve Havaalanı Köprülü Kavşaklarının 18-30 Temmuz tarihleri arasında Samsun’da düzenlenecek 23. Dünya İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nın başlangıç tarihinden önce en geç 15 Temmuz tarihine kadar tamamlanıp hizmete açılması için 7 gün, 24 saat vardiya düzeninde yoğun bir şekilde çalışılmaktadır. Yapım çalışmaları 25 Kasım 2016 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanı Ahmet Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katıldığı törenle başlatılan projenin sözleşmesi gereği 24 ayda bitirilmesi öngörülürken, 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağı sözü verilmiştir. Çalışmaların zamanında tamamlanabilmesi için ekstra önlemler alınmıştır. Mevcut yoğun trafik altında çalışıldığından trafiğin servis yollarında güvenli akışını sağlamak ve takibini gerçekleştirmek için 24 saat görevli özel trafik ekibi kurulmuştur. İşin genelinde 7/24 saat çalışma esasına göre oluşturulan vardiyalı ekip kurulmasından dolayı sözleşme süresine göre ihtiyaç olandan daha fazla işçi ve iş makinesi çalıştırılmak zorunda kalınmıştır. Diğer kurum ve kuruluşların bulunduğu yerlerde güvenlik önlemlerinin alınması konusunda özenli davranılmıştır. Özellikle köprü temel ve kazıklarının çok yakınında, toplayıcı yolda ise altta kalan doğalgaz boru hatlarının bulunduğu yerlerde çalışarak köprü ve yol imalatları gerçekleştirilmiştir. Halen aynı şartlar altında çalışmalara devam edilmektedir" denildi.

Proje kapsamında 38 bin 500 metre betonarme kazık, bin 325 adet öngermeli prefabrik kiriş, 138 bin metreküp beton ve 22 bin 500 ton demir kullanıldığı belirtilen açıklamada, "6 ay gibi kısa bir sürede yapılan iş miktarlarını daha kolay ifade edebilmek için örneklersek kullanılan 138 bin metreküp beton ve 22 bin 500 ton demir ile 100 metrekarelik bir daireden 4 bin adet yapılabilmekte olup, yaklaşık 16 bin kişinin barınabileceği küçük bir ilçe büyüklüğünde yaşam alanı oluşturulabilmektedir. Samsun-Çarşamba yolu (Karadeniz Sahil Yolu) üzerinde bulunan Petrol Ofisi, Örnek Sanayi, Tekkeköy ve Havaalanı Köprülü Kavşakları; Yıllık Ortalama Günlük Trafik (YOGT) hacminin 62 bin araç sayısını geçtiği, kamulaştırmanın yetersiz olduğu, hat deplaselerinde zorlukların yaşandığı, doğalgaz hasarı ve hava şartlarının olumsuz seyretmesi gibi durumlara rağmen Büyükşehir Belediyesi, Samgaz, Yedaş ve Türk Telekom başta olmak üzere kurumlarımızın yardımcı olan tutumlarıyla sanayi tesislerine cephe durumdaki dar bir çalışma koridoru içerisinde, yoğun çalışma temposu ile ülkemizin ve Samsun’un prestiji açısından büyük önem arz eden 23. Dünya İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları öncesinde tamamlanma aşamasına getirilmiştir. 25 Haziran’da başlayacak Ramazan Bayramı’ndan önce Petrol Ofisi ve Örnek Sanayi Kavşak Köprülerinin trafiğe açılması planlanmaktadır. Tekkeköy ve Havaalanı Köprülü Kavşakları ise 15 Temmuz 2017 tarihine kadar tamamlanarak trafiğe açılacaktır. Aynı güzergahtaki Kirazlık ile Organize Sanayi Köprüleri arasındaki dağ bandı toplayıcı yolda bazı kurumların yer altı tesislerinin deplasmanlarını henüz tamamlayamamasından dolayı yol yapım imalatları devam edecektir. Ayrıca Samsun-Kavak yolu üzerindeki Kürtün Kavşağı, okulların eğitim-öğretim yılı açılmadan önce tamamlanarak hizmete sunulacaktır" ifadelerine yer verildi.