ESKİŞEHİR (AA) - Türkiye ve Yunanistan arasındaki ihtilaf sonucu 1996'da Kardak kayalıklarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda görev alan dönemin Sualtı Taarruz (SAT) komandosu Hakan Çalışkan, emekli olduktan sonra yerleştiği memleketi Eskişehir'i doğa sporlarıyla tanıtmaya çalışıyor.

Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı SAT Grup Komutanlığında 1986'da astsubay rütbesiyle göreve başladığını, 21 yılın ardından da emekli olduğunu söyledi.

Komutanlıkta geçen günlerini her zaman hatırladığını ve özlediğini dile getiren Çalışkan, "Burada görev yaparken ailemden çok oradaki arkadaşlarımla kaldım. Kışın gece karanlığında, akıntılı sularda yanınızdaki arkadaşınıza güvenerek dalıyorsunuz. Aramızdaki bağ çok güçlüydü. Suyun altında başıma bir şey gelirse arkadaşım beni çıkarırdı. Çalıştığım ortamı ve arkadaşlarımı özlüyorum. Bu iş, gönüllülükle yapılacak bir iş" dedi.

Çalışkan, 1996'da Türkiye ile Yunanistan arasında krize neden olan Kardak kayalıklarına düzenlenen operasyonu da unutamadığını belirtti.

Operasyonda kendisiyle 12 kişinin görev aldığını anlatan Çalışkan, "Bu operasyon için birçok farklı harekat tarzları planlandı. Kayalıklara su altından, helikopterle ve botla çıkartma yapma planları vardı. Kayalıklara çıkan ekipte bulunduğum için kendini çok şanslı hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Çalışkan, operasyon sonucunda tek bir mermi atılmadan Yunanistan'da hükümet krizi yaşandığını hatırlatarak, "Yunanistan'da genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları değişti. Bu operasyon Türkiye'nin bir kara parçasını, küçük bir kaya parçasını bile kimseye vermeyeceğinin ispatıdır" diye konuştu. 

- "Eskişehir'i Türkiye'ye tanıtacağız"

Emekliliğinin ardından Aden Körfezi'nde Somalili korsanlara karşı Türk ticaret gemilerinde güvenlik hizmeti verdiğini bildiren Çalışkan, bu görevini sürdürdüğünü söyledi.

Doğa sporlarıyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Çalışkan, bu kapsamda memleketi Eskişehir'de bir ekip oluşturduklarını ifade etti. 

Eskişehir'in "bozkır kenti" olarak bilindiğine ancak ilde her türlü doğa sporu yapılabildiğine dikkati çeken Çalışkan, şunları kaydetti:

"Emekli olduktan sonra doğa sporlarıyla uğraşmak istedim. Bu amaçla Eskişehir'de bir ekip kurduk. 'Büyük Ayı' adını verdiğimiz ekibimizle, Eskişehir'in çok bilinmeyen doğasını kullanarak, her türlü doğa sporunu Eskişehir sınırları içinde yaptırabiliyoruz. Bilindiğinin aksine Eskişehir bozkır şehri değil. Eskişehir'de dağlar, orman, göller, kanyonlar ve tırmanış yapılabilen kayalar var. Bu yerleri önce Eskişehirlilere, sonra Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz. Bunun için elimden geleni yapmaya çalışıyorum."