Gaziantep’te özel bir üniversitede okuyan mekatronik bölümü öğrencisi Mehmet Mete Altan, trafikte birçok insanı rahatsız eden kasislerden elektrik üretmeyi başardı.

Altan, uzun uğraşlar vererek ortaya çıkardığı ‘Bas Geç Üret’ projesini ilk olarak İstanbul Boğaz Köprüsü’nde deneyeceğini söyledi. Altan’ın bulduğu proje sayesinde trafik ve sokak aydınlatmaları çok düşük bir maliyetle sağlanabilecek.

‘Bas Geç Üret’ projesinin nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren Altan, “Bas Geç Üret Projesi’nin sahibiyim. Araçlar kasislerden geçerken bir kinetik enerji harcarlar. Bu harcanan enerjiyi geri dönüştürmek için çalışıyoruz biz şu anda. Kasis üzerinden araç geçtiği zaman pompa mantığı ile düzeneğe hava gönderiyor. Tanka gönderilen hava pnomatik motor sayesinde, havanın dönüş hareketini kinetik enerjiye çeviren bir motor sayesinde elektrik üretilmiş oluyor” dedi.

İSTANBUL BOĞAZ KÖPRÜSÜ’NDE ELEKTRİK ÜRETECEK

Projenin ticarileştirilmesi aşamasında elektrik üretecek kasisleri ilk olarak İstanbul Boğaz Köprüsü’nde deneyeceğini kaydeden Altan, şunları söyledi: “Projenin ticarileştirilmesi aşamasında ilk kuracağımız yer İstanbul Boğaz Köprüsü olacak. Bunun için gerekli girişimleri başlattık. Daha sonra özel sektördeki otoparkla, siteler, petrol istasyonları gibi yerlerde ticarileştirerek ülke ekonomisine katma değer sağlamasını amaçlıyoruz.”

Projenin ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını aktaran Altan, “Aynı zamanda ülkemizin cari açığına büyük bir katkı sağlayacaktır bu proje. Ülkemizin cari açığı enerji kaynaklarının az olmasından kaynaklanıyor. Dışarıdan enerji aldığımızdan kaynaklanıyor” diye konuştu.

TRAFİK IŞIKLARI VE SOKAK AYDINLATMASINI SAĞLAYACAK

Geliştirdiği sistem sayesinde sokak aydınlatmasının ve trafik aydınlatmalarının maliyetinin oldukça alt seviyelere düşeceğini bildiren Altan, “Bu sistem sayesinde sokak aydınlatmalarını, trafik aydınlatmalarını sağlayacağız. Bu şekilde cari açığın ortaya çıkmasında fazla enerji harcanmasının önüne geçerek cari açığa katkı sağlayacak. Sokak aydınlatmasına çok fazla enerji harcıyoruz. Trafikteki araçlar sayesinde bu enerji harcamasını azaltmış olacağız” ifadelerini kullandı.

KASİSLER ARTIK RAHATSIZ ETMEYECEK

Trafikteki kasislerden birçok insanın rahatsız olduğunu ve aynı zamanda araçlara da zarar verdiğini belirten Altan, geliştirdiği sistem sayesinde bu sıkıntıların artık ortadan kalkacağını söyledi. Geliştirdiği sistemin kasisleri esnekleştirdiğine dikkat çeken Altan, “Bu proje ile aslında bir taşla iki kuş vuracağız. Sistem sayesinde araçlar kasislerde fazla sarsılmayacak. Kasis içerisinde bulunan balonsu düzenek sayesinde düzenek araç üzerinden geçince yere çökecek” şeklinde konuştu.